-

Tăşnad, 78 de grade termale pentru sănătate

România stă aproape cu indiferenţă pe una din marile ei bogăţii, apele termale. Cu proprietăţi curative, calde sau fierbinţi, pline de componente vindecătoare, apele termale ar putea constitui o perlă a coroanei în turismul românesc de sănătate.

Una din staţiunile despre care se vorbeşte prea puţin la nivel naţional este Tăşnadul, cunoscută de ardeleni pentru apele sale binefăcătoare. Pitită la poalele ultimelor dealuri, înainte ca bogata Câmpie de Vest să-şi rostogolească întinderea rodnică până în zare, staţiunea termală Tăşnad şi-a schimbat în ultimii ani înfăţişarea. Astăzi turiştii care vin aici pentru tratament au la dispoziţie bazine exterioare prevăzute cu spaţii de şezut în apă, copertine care să-i apere de efectul direct al razelor solare şi balustrade ce conduc paşii lor şovăitori şi şubreziţi de ani ori dureri în apele aproape miraculoase. Bazinele de agrement şi baza de tratament completează oferta staţiunii bogată în unităţi de cazare.

A te durea sau a nu te (mai) durea

Se spune că după 40 de ani, dacă nu te doare nimic, ai o problemă, iar afecţiunile aparatului locomotor însoţesc inevitabil înaintarea în vârstă. Am asistat la schimbarea la faţă a staţiunii, aşa că am vrut să cunosc medicul balneolog care stă la dispoziţia turiştilor la baza de tratament.

Încă de pe coridoarele Hotelului Marissa, acolo unde există un centru de tratament modern, aşa cum îi stă bine unei staţiuni cu apă termală, numele medicului Maria Nădejde, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, văzut pe uşa cabinetului, mi-a dat o infuzie de optimism. Aflu de la domnia sa că a lucrat o viaţă întreagă la Felix, aşadar are experienţa îndelungată a unei staţiuni foarte renumite şi o invit să ne spună mai multe despre activitatea sa profesională.

Apa de Tăşnad este mai bună decât cea de Felix

Dr. Maria Nădejde: Am terminat la Timişoara şi după aceea am fost trei ani medic de întreprindere la Hunedoara. Întâmplarea face că am ajuns medic fizioterapeut, pentru că mie îmi plăceau Internele. Am făcut balneofizioterapie la Cluj, am luat Felixul şi 40 de ani am lucrat acolo.

Cum acasă am avut multe probleme cu tatăl meu care a fost foarte bolnav, timp de 10 ani nu m-am mişcat de langă el, dar apoi tata s-a stins. Aici, la Tăşnad era liber de multă vreme postul şi cum m-am pensionat, într-o zi am decis să vin, sfătuită de medicul meu. L-am luat pe Nădejde cu mine să vedem ce e la Tăşnad. Am venit, mi-a plăcut şi mi-am zis „Hai să văd, să încercăm” . Cânad au aflat unde sunt, toată lumea m-a întrebat dacă apele de aici sunt mai bune decât cele de la Felix.

Citeste continuarea AICI

CItește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Articole înrudite