-

Misterul legat de ceea ce face somnul cu creierul nostru a fost elucidat

Aceasta este una dintre marile enigme ale vieții: de ce dormim ? Acum avem deja cele mai bune dovezi a ceea ce face somnul pentru noi, permite proceselor de ordine şi curăţenie să aibă loc pentru a opri creierul nostru să devină supraîncărcat cu noi amintiri.

S-a dovedit că toate animalele studiate până în prezent dorm, dar motivul somnului lor ne-a scăpat. Atunci când șobolanii de laborator sunt lipsiţi de somn, ei mor în decurs de o lună, iar când oamenii merg pentru câteva zile fără somn, încep să halucineze și pot avea crize de epilepsie, fără să sufere de această boală.

O idee este faptul că somnul ne ajută să consolidăm amintiri noi, demonstrată de faptul că oamenii obţin mai bune rezultate la teste atunci când reuşesc să doarmă după ce s-au pregătit, învăţând. Noi știm că, în stare trezie, amintirile proaspete sunt înregistrate prin consolidarea conexiunilor dintre celulele creierului, dar procesele de memorare care au loc în timpul somnului au ramas neclare.

Teoria care câştigă teren este că somnul a evoluat, astfel încât conexiunile din creier pot fi aranjate în timp ce ațipim, făcând loc amintirilor proaspete pentru a doua zi.

„Somnul este prețul pe care îl plătim pentru învățare”, spune Giulio Tononi de la Centrul pentru Somn şi Conştinţă din Universitatea Wisconsin – Madison , cel care a dezvoltat ideea.

Se pare că are dreptate. Echipa condusă de Tononi a măsurat dimensiunea acestor conexiuni sau sinapse în felii de creier prelevate de la şoareci. În probele prelevate la sfârșitul unei perioade de somn, sinapsele au fost cu 18 % mai mici decât cele prelevate înainte de somn, ceea ce arată că sinapsele dintre neuroni sunt slăbite în timpul somnului.

Tononi a anunţat recent aceste constatări la Federaţia reuniunii europene a Societăţilor de Neuroştiinţe de la Copenhaga, Danemarca.

Dacă teoria ordinii şi curăţeniei este corectă, se explică de ce atunci când sărim o noapte de somn, a doua zi ne este mai greu să se concentrăm și să acumulăm noi informații – am putea avea o capacitate mai mică de a codifica noi experiențe. Constatarea sugerează ca fiind la fel de important un somn bun după ce am învăţat ceva, ca şi somnul bun cu o noapte înainte.

Aşa asa s-ar putea explica de ce, în cazul în care somnul este întrerupt, ne simțim mai puțin odihniţi în ziua următoare. Există unele dovezi indirecte că somnul adânc este cel mai bun pentru decuparea sinapselor, creierul nostru având nevoie de timp pentru pentru a ajunge la acest nivel de inconștiență.

Citeste continuarea AICI

Foto: Pixabay

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Articole înrudite

 • Conacul Bellu – un loc pe cât de frumos, pe atât de misterios

  Dacă faci un periplu prin România, descoperi în fiecare colţ de ţara locuri pline de legendă şi mister, a căror poveste atrage pe loc interesul, lăsându-te uneori mut de uimire.

 • Cum tratăm infecțiile urinare naturist

  Infectiile urinare afecteaza de cele mai multe ori femeile, insa poate fi intalnita si la barbati. Tratata corespunzator, aceasta nu reprezinta o problema grava, dar este important sa stim cum se manifesta si cum putem preveni aparitia ei.

 • Brexit – Ce se va schimba de la 1 februarie

  Vineri la miezul nopţii (23:00 GMT), Uniunea Europeană va pierde, pentru prima dată, un stat membru, care este unul dintre cele mai mari şi cele mai bogate ţări din blocul comunitar, informează Agerpres.

 • Cum se desfăşurau şezătorile?

  Şezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului Iara. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară.

 • Facilitãți fiscale sub forma anulãrii obligațiilor accesorii

  Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã continuã acțiunile de susținere a contribuabililor în vederea conformãrii la plata obligațiilor fiscale și le reamintește celor care înregistreazã obligații fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, cã pot beneficia, în condițiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilitãți fiscale.