-

Prevenția accidentelor vasculare cerebrale – ce este de făcut?

Accidentul vascular cerebral are loc atunci când alimentarea cu sânge a creierului este brusc întreruptă. Atunci când sângele se oprește, datorită unui cheag sau deoarece artera se rupe sau se sparge, creierul nu primește oxigenul de care are nevoie și, astfel, celulele creierului din zonă mor și se pot produce daune permanente.

Unele accidente vasculare cerebrale sunt fatale, în timp ce altele provoacă dizabilități permanente sau temporare.

Este important să înțelegeți că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Un accident vascular cerebral este o urgență medicală și necesită tratament și îngrijire cât mai repede posibil.

Dacă apare un accident vascular cerebral și fluxul sanguin nu poate ajunge în regiunea care controlează o anumită funcție a corpului, acea parte a corpului nu va funcționa așa cum ar trebui.

Cauzele accidentelor vasculare cerebrale includ ischemia (pierderea de sânge) sau hemoragia (sângerarea) la nivelul creierului.

Persoanele cu risc ridicat de accident vascular cerebral sunt cele care au hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet zaharat și cei care fumează.

De asemenea, persoanele cu tulburări ale ritmului bătăilor inimii, în special fibrilația atrială, prezintă un risc de accident vascular cerebral. (PM)

Foarte adesea vorbim despre bolile cardiovasculare, dar în general populaţia uită că în egală măsură cel puţin, principalul ucigaş al populaţiei adulte în ţara noastră şi în ţările din această zonă geografică în care se găseşte şi România, sunt bolile cerebro-vasculare având drept consecinţă accidentele vasculare cerebrale.

Nu doar că mortalitatea prin accidente vasculare cerebrale şi bolile coronariene este cea mai ridicată în populaţia generală, dar să nu uităm că accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză a handicapului fizic ( din cauza paraliziilor şi pierderii capacităţii de deplasare autonomă, alterării capacităţii de exprimare verbală, tulburărilor de vedere, tulburărilor de alimentare etc), dar şi a celui mintal în populaţia generală, cu pierderea totală sau parţiala a autonomiei personale, în contextul în care după un prim accident vascular cerebral, supravieţuitorii dezvoltă în urmatorii 5 ani, în proporţie de cel putin 25% o formă de demenţă.

Este important deci să nu uităm că nu numai mortalitatea este un parametru care ne dă o masură a severităţii şi importanţei unor afecţiuni, dar cel puţin în egală măsură trebuie sa ne gândim şi la alterarea calităţii vieţii la supravieţuitorii acelor afecţiuni, ceea ce antrenează nu doar pierderea autonomiei funcţionale a individului, dar şi crearea unor poveri suplimentare psihologice şi materiale pentru familie, pentru societate, pierderea stimei de sine, depresie importantă, deteriorare intelectuală, riscul crescut al îmbolnăvirii prin alte complicaţii medicale care pot să apară pe acest fond deteriorativ.

Citeste continuarea AICI

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Foto: pixabay.com

Articole înrudite