-

Ce cauzează sângerările nazale și cum pot fi oprite

Datorită poziției nasului și a densității vaselor de sânge ridicate, majoritatea dintre noi au avut cel puțin un sânge nazal la un moment dat în timpul vieții. Cu toate acestea, sângerările nazale pot pune în pericol viața în cazuri foarte rare.

Condiția este cel mai adesea cauzată de traume locale, dar și de organisme străine, infecții nazale sau sinusale sau inhalarea prelungită a aerului uscat.

De asemenea, tumorile și malformațiile vasculare sunt cauze potențiale ale sângerărilor nazale, dar sunt rare.

Sângerările nazale sunt mai frecvente la persoanele care iau anticoagulante (n.r. medicamente pentru subțierea sângelui), precum și la persoanele în vârstă (procesul de coagulare poate dura mai mult timp).

Sângerările nazale se pot produce în mod spontan atunci când membranele nazale se usucă, așa cum se întâmplă în zonele climatice uscate sau în timpul lunilor de iarnă când aerul este uscat și încălzit de aparatele de uz casnic.

Interiorul nasului este acoperit cu țesut umed, delicat (mucoasă) care are o cantitate mare de vase de sânge în apropierea suprafeței.

Atunci când acest țesut este rănit, chiar și de la o minoră zgârietură, aceste vase de sânge tind să sângereze.

Sângerările nazale anterioare sunt foarte frecvente, deoarece aceasta este zona cea mai accesibilă pentru vătămare.

În cele mai multe cazuri, acest tip de sângerare nazală nu este gravă. De obicei, acesta poate fi oprit cu o presiune locală și puțină răbdare. (PM)

Lovirile, zgaraieturile accidentale ale nasului pot cauza inceperea sangerarii.

Cum sa opresti sangerarea acasa:

Asaza-te pe un scaun si lasa-ti capul in fata. Cu degetele, strange-ti narile si tine-le asa timp de cel putin 10 minute. In tot acest timp respira pe gura.

Pune-ti gheata pe nas. Aceasta contracta vasele de sange si reduce fluxul sanguin.

Cand trebuie sa apelezi la ajutor de specialitate

Desi cele mai multe sangerari din nas pot fi rezolvate acasa, in unele cazuri necesita asistenta medicala. Kevin Campbell, medic cardiolog, a declarat: „Sangerarile nazale, rareori, iti pun viata in pericol.

Numai in anumite situatii, ca de exemplu cand iei medicamente pentru subtierea sangelui, sangerarile nazale necesita ajutor de specialitate”.

Totodata, daca iti curge sange din nas de mai multe ori pe saptamana, ar trebui sa vorbesti cu medicul de familie. „Daca sangerarile sunt recurente – indiferent ca iei medicamente sau nu – ar trebui sa mergi la doctorul de familie”, a punctat Dr. Campbell. El a adaugat ca aceste sangerari frecvente pot indica alte probleme mai grave de sanatate.

„Daca sangerarea nu se opreste dupa cateva minute sau tu nu poti apasa pe nas, ar trebui sa mergi la camera de garda dintr-un spital”, a incheiat Dr. Campbell.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.

Foto: verywellhealth.com

Articole înrudite