-

Afinată, ca la Cluj. Rețeta lui Chef Nicolaie Tomescu

Este sezonul afinelor, moment prielnic pentru a prepara o băutura alcoolica iubita de toți românii. Afinată! Obținută din doar 3 ingrediente, afinata se prepara ușor și cu ingrediente la îndemâna oricui.

Îmi aduc aminte de bunica mea, originara din județul Cluj, de la poalele munților Vlădeasa, cum in zilele de sărbătoare ale lunii August mergeam după afine.

Toți îmbarcați intr-o remorca a unui tractor pe niște bănci stăteam in 3-4 rânduri înșiruiți și înghesuiți. Dis de dimineața, încă de cu noaptea in cap plecam spre munte pana la poalele munților, după care o luam la pas spre vârful muntelui, cu o găleata pusă intr-o raniță(rucsac) și cu o olcică legată la brâu, tocmai pentru a putea culege cu ambele mâini.

Începeam de dimineața pana in jurul prânzului, când ne opream sa mâncam. Prânzul consta slănina friptă pe băț și cu untura picurată pe felii de pâine cu brânza de oaie, cu ceapa și roșii. Cam asta mânca toată lumea.

După vreo 2 ore o luam din nou pe alta parte a muntelui și după ce reușeam sa umplem gălețile, coboram spre tractor și plecam spre casa.

Din afine făceam dulceața de afine, sirop de afine, afinata sau le mâncam ca atare.

Ingrediente: 

-3 kg de afine
-3 kg zahar

Află restul ingredientelor şi modul de preparare AICI

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Foto: Pixabay

 

Articole înrudite

 • Cum tratăm infecțiile urinare naturist

  Infectiile urinare afecteaza de cele mai multe ori femeile, insa poate fi intalnita si la barbati. Tratata corespunzator, aceasta nu reprezinta o problema grava, dar este important sa stim cum se manifesta si cum putem preveni aparitia ei.

 • Brexit – Ce se va schimba de la 1 februarie

  Vineri la miezul nopţii (23:00 GMT), Uniunea Europeană va pierde, pentru prima dată, un stat membru, care este unul dintre cele mai mari şi cele mai bogate ţări din blocul comunitar, informează Agerpres.

 • Cum se desfăşurau şezătorile?

  Şezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului Iara. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară.

 • Facilitãți fiscale sub forma anulãrii obligațiilor accesorii

  Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã continuã acțiunile de susținere a contribuabililor în vederea conformãrii la plata obligațiilor fiscale și le reamintește celor care înregistreazã obligații fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, cã pot beneficia, în condițiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilitãți fiscale.

 • Cum să recunoști o relație toxică? 5 semne pe care nu (vrei să) le vezi

  Cum să recunoști o relație toxică? Se întâmplă să nu conștientizăm (sau să nu acceptăm întotdeauna) că avem relații negative, care ne otrăvesc viața. Dacă învățăm semnele după care putem identifica o relație toxică, asta ne poate salva mult disconfort.