-

Sofia, frumusețea înțelepciunii

Sofia este un prenume des intalnit astazi la aproape toate popoarele europene, dar a inceput sa fie folosit destul de des inca din primele veacuri crestine.

La greci, numele Sophia era folosit cu mult inaintea aparitiei crestinismului, fiind numele zeitei intelepciunii.

Sophia este inrudit cu mai vechiul nume compus Sophokles, devenit celebru datorita marelui poet tragic grec Sofocle (497-405 i. H.).

Se spune ca impunatoarea biserica Sfanta Sofia din Constantinopol ar fi fost inaltata de Imparatul Iustinian pentru a glorifica intelepciunea divina, sophia, adica intelepciunea, fiind unul dintre cele sapte atribute ale Duhului Sfant, potrivit doctrinei crestine.

Sfanta Mucenita Sofia este sarbatorita in calendarul ortodox pe 17 septembrie.

Probabil cea mai celebra purtatoare a acestui nume este superba actrita italiana Sophia Loren, interpreta unor roluri memorabile in filme precum La Ciociara (1960) - pelicula pentru care a fost distinsa cu Premiul Oscar, Cidul (1961) sau Pret-a-Porter (1994).

Citeste mai departe pe daciccool.ro

Foto: maxpixel.net

Articole înrudite

 • Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

  Biserica Ortodoxă prăznuiește, anual, la data de 14 octombrie, pe Cuvioasa Maică Parascheva. La sat se întâmpla ca Sfânta Parascheva să fie asimilată cu Sfânta Vineri, paraschevi însemnând, în limba greacă, vineri (ziua în care s-a născut Cuvioasa Parascheva).

 • Grigore, cel care veghează

  Prenumele Grigore reproduce numele grecesc Gregorios, care s-ar traduce ca cel cu mintea treaza, cel care vegheaza.

 • Înălțarea Sfintei Cruci

  Inaltarea Sfintei Cruci reprezinta cea mai veche si, totodata, cea mai importanta sarbatoare din calendarul ortodox consacrata cinstirii Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos.

 • Teodora și Teodor, darurile lui Dumnezeu

  Prenumele Teodora si corespondentele lui masculine, Teodor si Tudor, sunt derivate de la Theodoros / Theodora, nume frecvent la vechii greci, intrat in onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme.

 • Ana, frumusețea unui nume simplu

  Ana este unul dintre cele mai raspandite prenume feminine si provine de la un vechi nume ebraic, Hannah, asociat verbului hanah care inseamna a avea mila, a binevoi.