-

Cancerul de sân – cum te pot proteja ceapa și usturoiul

Cancerul de sân poate fi prevenit (și) cu ajutorul unui regim alimentar adecvat, care dacă nu alungă boala, măcar face ca incidența ei să fie foarte scăzută.

Chiar dacă nu vrei să mănânci ceapă și usturoi pentru că respirația ta devine neplăcută, înainte de a alunga aceste legume din dietă gândește-te cât sunt de folositoare pentru sănătatea ta. Conform unui nou studiu realizat la universitatea americană dinn Buffalo, precum și la o universitate din Puerto Rico, consumul acestor alimente ar reduce riscul de cancer la sân.

Un fel de mâncare din Puerto Rico, cu usturoi și ceapă din belșug, se află în centrul studiului

Solfrito – o rețetă bazată pe usturoi și ceapă care este foarte prezentă în bucătăria puertoricană – i-a determinat pe oamenii de știință să își desfășoare cercetările în Antilelor Mari. Succesul acestui sos le determină pe femeile portoricane să mănânce mai mult usturoi și ceapă decât europencele sau americancele.

Studiul a urmărit 314 de femei cu cancer de sân și 346 de subiecți de control, între anii 2008 și 2014.

Gauri Desai, autor principal al studiului, doctorand în epidemiologie la Universitatea din Buffalo, confirmă: „Am descoperit că la femeile din Puerto Rico, consumul combinat de ceapă și usturoi, precum și consumul de sofrito, au fost asociate cu risc scăzut de cancer de sân”.

Cercetătorii au descoperit că riscul de boală a fost redus cu 67% în rândul femeilor care au consumat sofrito mai mult de o dată pe zi, în comparație cu cele care nu au consumat niciodată. Eectul protector împotriva cancerului de sân este observat și dacă usturoiul și ceapa sunt gustate în afară de rețeta tradițională.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Citeste continuarea AICI

Foto: Pixabay

Articole înrudite