-

SCARLATINA – 8 lucruri pe care trebuie să le știi despre ea

Scarlatina este o boală bacteriană al cărei diagnostic este întâlnit în copilărie. Iată 7 informații pe care trebuie să le cunoști despre SCARLATINĂ.

#1 Febra scarlatinei este cauzată de un streptococ
Scarlatina se datorează unui streptococ din grupa A și anume „Streptococcus Pyogenes”, care este responsabil pentru un număr mare de infecții comune, cum ar fi angina eritematoasă, faringita, impetigo. De asemenea, poate provoca infecții invazive, cum ar fi sindromul de șoc toxic.

Este un streptococ special, care excretă toxinele. Tulpinile responsabile de scarlatină secretă această toxină eritrogenă (responsabilă de erupții cutanate).

#2 Scarlatina afectează mai ales copiii cu vârsta peste 2 ani
Copiii sub 3 ani fac rareori febră provocată de scarlatină, deoarece sunt protejați de anticorpii materni, dobândiți la naștere. De aceea, testele rapide de diagnostic nu se fac de obicei înainte de 36 de luni. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani sunt cei mai afectați de scarlatină. Această infecție apare în special în sezonul rece. Aceasta afectează comunitățile și pot provoca epidemii.

#3 Scarlatina este destul de contagioasă
Contaminarea se face cel mai adesea prin contact direct cu un copil bolnav sau cu purtător sănătos, prin secreții orofaringiene. Între 10 și 25% dintre copii sunt purtători sănătoși ai streptococilor beta-hemolitici ai Grupului A (GAS).

#4 Perioada de incubație este de 1 până la 4 zile cea mai mare parte a timpului, dar poate fi mai lungă
Terapia cu antibiotice este utilizată în principal pentru a reduce contagiozitatea, de la 3 săptămâni de infecțiozitate la 24 de ore-48 de ore. Întrucât este necesar să aștepți 48 de ore după începerea tratamentului cu antibiotice pentru ca pacientul-copil să nu mai fie contagios, acesta nu poate merge la școală în această perioadă.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Citeste continuarea AICI

 

Articole înrudite