-

Oboseala cronică – de ce ești afectat fizic și mental?

Oboseală cronică este o afecțiune care afectează sistemul nervos al unei persoane. Boala poate apărea la orice vârstă și poate afecta copii, cât și adulți.

Starea aceasta nu este un fel de sentiment de oboseală, care dispare după odihnă.

În schimb, aceasta durează o perioadă lungă de timp și limitează capacitatea de a va desfășura activitățile zilnice obișnuite. Principalul simptom este de oboseală severă, care durează timp de 6 luni sau mai mult.

De asemenea, condiția mai poate genera simptome de stare generală proastă pentru mai mult de 24 de ore, dureri musculare, de cap și articulații, probleme de memorie.

Cauzele nu sunt bine înțelese. Unele teorii includ infecții virale, stres psihologic, sau o combinație de factori. Pentru că multe alte boli produc simptome similare, sindromul oboselii cronice poate fi dificil de diagnosticat.

În general, tratamentul pentru sindromul oboselii cronice se concentrează pe ameliorarea simptomelor. (PM)

Oboseala accentuată și constantă, care se manifestă mai multe zile sau chiar săptămâni la rând, este cunoscută în termeni medicali ca neurastenia sau oboseală cronică.

Deși între oboseala fizică și cea mentală există diferențe, cele două vin adesea la pachet, iar o persoană care suferă de oboseală fizică va ajunge în scurtă vreme să sufere și de oboseală mentală.

Oboseala cronică înseamnă că nu poți funcționa la capacitate maximă, că simți o stare de slăbiciune a corpului și în special a mușchilor, că te simți sfârșit chiar și după activități simple, precum urcatul unui etaj.

Când intervine și oboseala mentală, nu te mai poți concentra la activitățile uzuale, te simți adormit și trist.

Când afecțiunea este severă, pacienții pot să nu dorească să se dea jos din pat dimineața, nu se simt în stare să conducă mașina sau să opereze utilaje.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite