-

Artrozele atacă şi cartilajul şi lichidul sinovial

Artroza are două definiții - una anatomică (parte a corpului) și una patologică (boală). Artroza este termenul pentru orice articulație în organism.

O articulație, la rândul ei, este punctul în care două oase se întâlnesc într-un mod care permite mișcarea (articularea).

Diferitele tipuri de articulații - bile și prize, articulații, articulații condiloide, pivot, alunecare și articulații șa - articulează în moduri specifice.

Artroza este, de asemenea, termenul pentru o boală degenerativă a articulației, în cazul în care cartilajul de căptușeală al articulației erodează în timp. Artroza este un termen larg pentru bolile degenerative și alte afecțiuni ale articulației și este mai bine înțeleasă sub forma osteoartritei.

Prin urmare, termenul arthosis este uneori considerat a fi sinonim cu osteoartrita, în timp ce alteori artroza este văzută ca un preludiu sau în stadiile incipiente ale osteoartritei.

Artroza nu este un termen utilizat frecvent pentru a descrie boala articulară degenerativă. Pentru a înțelege pe deplin sensul artrozei, este important să înțelegem mai întâi anatomia articulației.

Simptomele artrozei se dezvoltă foarte lent. În stadiile incipiente ale eroziunii cartilajelor, nu există simptome.

Mai mult, aceasta este o afecțiune degenerativă mai degrabă decât inflamatorie și, prin urmare, poate trece neobservată pentru perioade lungi de timp.

Odată ce simptomele încep, atunci se agravează treptat pe o perioadă lungă de timp. (PM)

Curgerea timpului atacă fără milă articulaţiile, se degradează cartilagiul, se modifică în rău compoziţia lichidului sinovial de ungere şi se ajunge la uzura în încheieturi, în articulaţii, numele bolii fiind de artroză.

În extremis, articulaţia stricată, cu dureri şi anchilozări, se înlocuieşte cu proteze de articulaţie. Este oare bine să se treacă la protezare devreme, de la primele neplăceri, sau această ultimă soluţie este cazul să fie înfăptuită după ce s-au epuizat tratamentele cu medicamente?

De la această dilemă au pornit polemici între reumatologi, care sunt de fapt medici internişti, şi ortopezi, care sunt şi chirurgi.

Profesorul Andrei Firică, şef de şcoală în ortopedie, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Franţei susţine că nu trebuie să întârzii prea mult cu grefarea unei proteze, să apelezi la această soluţie când articulaţia s-a făcut praf şi pulbere.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite