-

Endometrioza – cum poți să reduci durerea cu soluții naturale?

Pentru a îmbunătăți calitatea vieții femeilor cu endometrioză, există câteva soluții naturale, asupra cărora vom face referire în articolul care urmează. Dar mai întâi să aflăm ce este endometrioza și care e incidența bolii în rândul femeilor.

Endometrioza nu este o boală rară, ci afectează una din 10 femei

Această anomalie este legată de prezența endometrului (țesutul căptușește mucoasa uterină) în afara uterului. Cel mai adesea, organele afectate sunt ovarele, rectul, vezica, vaginul etc. Diagnosticul bolii se face printr-un examen clinic și imagistică medicală (ecografie, RMN) și, dacă este necesar, prin analiza țesutului eliminat în timpul operației. În timp ce la unele femei această boală este asimptomatică, la altele se manifestă prin dureri pelvine care pot fi deosebit de acute, mai ales în timpul menstruației. Faptul că simptomele sunt declanșate ciclic este un semn al bolii. La unele femei, durerile apar și în timpul sexului sau în timpul urinării.

Pentru a minimiza durerea, femeilor cu endometrioză li se recomandă adesea tratament hormonal, pentru oprirea menstruației. Acest tratament reduce durerea legată de răspunsul hormonal al leziunilor de endometrioză și poate ajuta la stabilizarea leziunilor sau chiar la reducea ușoară a volumului acestora. Există medicamente indicate pentru calmarea durerii, dar există și alte soluții. Unele femei aleg să apeleze la terapii naturale. Medicii sunt însă de părere că soluțiile naturale nu ar trebui să înlocuiască medicamentele. Aceste abordări terapeutice urmând să fie utilizate pe lângă medicația clasică.

Terapii manuale care pot ameliora durerea

Endometrioza este o boală care doare. Lupta fiecărei femei este să amelioreze sau să elimine durerea și să aibă zile cât mai senine, mai calme. Pentru că, deși durerile provocate de endometrioză sunt în vârf în timpul menstruației, ele pot fi resimțite și în fiecare zi.

Osteopatia, fizioterapia sau fasciaterapia sunt terapii manuale care permit o mai bună gestionare a durerii.

Osteopatia are o acțiune bună, deoarece permite o relaxare a țesuturilor, reduce aderențele după operație și generează o ușurare generală a țesuturilor.

În plus, alte abordări naturale pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și, astfel, la gestionarea mai bună a durerii. E recomandat ca femeile care suferă de endometrioză să apeleze și la: acupunctură, hipnoză, sofrologie sau yoga.
Căldura calmează durerea

Nu există o terapie naturală ideală. Fiecare femeie trebuie să testeze, din tot ceea ce există, cert este că, pentru calmarea durerii, căldura face minuni.
Sticla cu apă caldă este folosită de multe femei cu endometrioză. Căldura este bună și calmează durerile zilnice.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Citeste continuarea AICI

Foto: Pixabay

Articole înrudite