-

Românii muncesc o perioadă de timp mai scurtă decât media europeană

Angajaţii români se îmbolnăvesc mai repede, ei având o activitate în condiţii de sănătate mai redusă, până la o vârstă sub cea standard de pensionare.

Pe de altă parte, avem cele mai mici cheltuieli cu protecţia socială, ca pondere în PIB, din UE, cu alocări infime la ajutoarele de şomaj, dar ridicate la sprijinirea persoanelor vârstnice.

Dintre statele membre, Suedia ocupă primul loc în top din punctul de vedere al persoanelor apte de lucru pe un interval îndelungat.

Durata preconizată a vieții profesionale a persoanelor din UE (adică numărul de ani în care tinerii în vârstă de 15 ani urmează să lucreze în viața lor) a fost anul trecut de 36,2 ani. În 2009, durata era de 34,4 ani, deci mai scurtă cu 1,8 ani, conform unui studiu Eurostat.

În România, nivelul preconizat în 2018 este de 33,5 ani, mai mare decât cel din 2009, de 31,4 ani. Aşadar, diferenţa faţă de media UE a scăzut uşor, de la 3 la 2,7 ani.

Durata preconizată a vieții profesionale diferă sensibil între statele membre.

Italia, ţara unde angajaţii muncesc cel mai puţin, a avut anul trecut o cotă de 31,8 ani (în creştere de la 29,7 ani în 2009), Croaţia, 32,4 ani (31,8 ani în 2009), Grecia, 32,9 ani (32,1 ani în 2009).

La polul opus, statele cu cele mai mari perioade estimate de muncă sunt Suedia, cu 41,9 ani în 2018 (39,8 ani în 2009), Olanda, cu 40,5 ani (39,0 ani în 2009), şi Danemarca, 39,9 ani în 2018 (în creştere de la 39,8 ani în 2009).

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • Cafeaua cu unt, o băutură benefică

  Iernile sunt sinonime cu căni fierbinţi cu băuturile preferate – ceai, cafea, ciocolată caldă. În ultima vreme, o nouă băutură – cafea cu unt – câştigă tot mai multă popularitate.

 • Ranitidina, interzisă la vânzare şi în România

  Ranitidina, cel mai cunoscut medicament din grupa celor care reduc aciditatea gastrică, fiind folosit de milioane de români în tratamentul ulcerului, a fost blocată la vânzare, în farmacii, de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în urma unei decizii la nivel european.

 • Beneficiile și avantajele terapiei prin dans

  Făcând parte odinioară din practicile tradiționale de vindecare, unele dintre acestea regăsindu-se în ritualurile shamanice, dansul trece în anul 1940, ca urmare a unei fuziuni între dans și psihoterapie, la terapia prin dans și mișcare.

 • Antibioticele trebuie luate la ore fixe

  În popor, există o anume minimalizare a regulilor pe care medicii le impun în administrarea medicamentelor.

 • A fost descoperită o nouă specie de dinozaur

  O nouă specie de dinozaur de dimensiuni mici, cu aripi şi pene, a fost confirmată de o echipă de oameni de ştiinţă americani şi chinezi, pe baza descoperirii unor fosile în nord-estul Chinei.