-

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente.

Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care par să nu aibă nimic în comun cu romantismul, au început să aibă din ce în ce mai multe de spus în legătură cu modul în care oamenii se iubesc.

Ba mai mult, deși încă este un subiect controversat, sunt endocrinologi care consideră că modificările hormonale reprezintă ușa către un viitor în care dragostea este garantată, pentru că va fi furnizată chimic.

Relațiile selective și atașamentele sunt elemente-cheie ale sănătății și bunăstării omului, iar prezența sau absența legăturilor sociale are consecințe asupra calității vieții.

Oxitocina influențează interacțiunea socială și reproducerea sexuală, are un rol important în comportament, de la atașamentul mamei față de copil, la lactație, până la empatie, generozitate și orgasm.

Atunci când oamenii se îmbrățișează sau se sărută, nivelul de oxitocină crește. Hormonul este stimulat în timpul actului sexual, în timpul nașterii și alăptării.

Citeste continuarea AICI

Foto: pixabay

Articole înrudite

 • Cuplurile care se ceartă de fapt se iubesc mai mult

  Dacă tu și partenerul sau partenera ta de viață aveți tendința să vă călcați pe nervi mai des decât o fac alte cupluri, deși vă iubiți și nici prin gând nu vă trece să vă despărțiți, nu fugiți în grabă la un consilier sau la un psiholog și nici nu vă îngrijorați prea mult că se alege praful de relația voastră.

 • Cât timp iubesc zodiile

  Dragostea este un sentiment mirific, care ne poate aduce în al nouălea cer. Totuși, ea nu durează o veșnicie. Iată cât timp sunt dispuse zodiile să iubească! Află mai multe detalii despre subiect:

 • SFATULPARINTILOR.RO Femeile născute în aceste zodii sunt speciale

  Fiecare femeie este frumoasă și specială, chiar dacă nu se regăsește pe această listă. Cu toate acestea, astrologii au alcătuit o serie de caracteristici pe care bărbații le consideră foarte atractive, iar femeile din acest top le au.

 • Cât costă iubirea? Află ce spun studiile

  Un studiu dezvăluie cât de mult costă dragostea – de la prima întâlnire până la căsătorie. Scopul cercetării realizate în Marea Britanie de către Gumtree înainte de Ziua Îndrăgostiților este de a stabili dimensiunea cantitativă a relației romantice în diferitele sale etape. Autorii studiului au constatat că de la prima întâlnire şi până la unirea destinelor, fiecare partener cheltuie în medie peste 6.300 de lire.