-

Reteta zilei

Uica Mihai, bănățanul drag inimii mele, mă cheamă la el acasă, la Buziaș, să-mi gătească ceva... „pe șvăbește”. Asta pentru că Geta, nevastă-sa, e pe jumătate nemțoaică. Și, uite, de-aia îi și zice dumnealui... „nemțoanea mea”.

Ca de fiecare dată când ne întâlnim și pornește povestea bucatelor ciobănești, musceleanul Bogdan Gîlculescu nu uită să ne amintească faptul că, înainte vreme, când românii încă nu cunoscuseră porumbul, mămăliga tot nu lipsea de pe masa lor.

Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Știm însă că Maria Maurer era atât de atașata de "iubitele-i eleve", încât în anul 1847 termină de scris pentru ele o primă culegere de rețete - și asupra ei ne vom opri.

Pagina 1 din 118