-

Reteta zilei

Uica Mihai, bănățanul drag inimii mele, mă cheamă la el acasă, la Buziaș, să-mi gătească ceva... „pe șvăbește”. Asta pentru că Geta, nevastă-sa, e pe jumătate nemțoaică. Și, uite, de-aia îi și zice dumnealui... „nemțoanea mea”.

Ca de fiecare dată când ne întâlnim și pornește povestea bucatelor ciobănești, musceleanul Bogdan Gîlculescu nu uită să ne amintească faptul că, înainte vreme, când românii încă nu cunoscuseră porumbul, mămăliga tot nu lipsea de pe masa lor.

Cuvantul "dulceata" ar trebui scris cu liniuta de unire langa cuvantul "bunica". "Dulceata-de-bunica". Ori "dulceata-bunicii"? Nu? Cine n-a visat, copil, sa deschida capacul borcanului cu gem, peltea, serbet, dulceata ori suc de fructe, legume si flori trase prin zahar de mana bunicii?

Pagina 5 din 120