-

Reteta zilei

In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1847), am fost intrebata cu ce se deosebeste aceasta de volumele tiparite cu numai cativa ani mai inainte, in epoca, de trei boieri-carturari moldoveni (Negruzzi & Kogalniceanu si postelnicul Manolachi Draghici).

Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la rafinamentul încăperilor, în care păşeşti pe vârfuri ca să nu faci să dispară acea aură miraculoasă care te înconjoară, şi culminând cu oamenii pe care am avut şansa de a-i cunoaşte, şi ei pe măsura locului.

Este zi post şi, avea să îmi spună unul dintre amicii mei, istoricul literar Mircea Coloşenco, "teama cea mare a gospodinei românce, în toate vinerile de peste an este că nu va şti să gătească suficiente reţete cu legume, pentru a face masa cât mai variată".

Pagina 115 din 118