-

Reteta zilei

O ciorbă măcelărească e bine venită în aceste zile… în care, orice s-ar zice, tot carnea de porc e cea mai bună legumă! (Nu de alta, dar acest savuros... intermezzo dintre două posturi se va sfârși curând și iar vom duce dorul bucatelor cu carne de porc!).

Poveștile pescărești se împletesc întotdeauna cu amintirea unor mâncăruri gustoase, pe care adevărații pescari nu se sfiesc să le preparare și să le ofere (camarazilor de arme, era să zic, dacă admitem că undița și vîrșele tot un fel de arme sunt), într-un soi de "troc al rețetelor", un bazar, o piață deschisă, unde dezvăluirea fiecarui secret valorează aur.

Un obicei culinar uitat, de prin satele de câmpie: în miezul iernii, când crivățul zbura zăpada de deasupra întinsului de grâu verde, înalt de-o palmă, se pregăteau sarmale cu carne de porc și grâu zdrobit, înfășurate în foaie de varză murată, așa cum vântoasele se înfășurau în sine.

Pagina 4 din 128