Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor (rețeta Corneliei Ghișoi)

O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la țară, cum se zice - fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul mușcelean - este în același timp un omm respectat de o lume-ntreagă. Și când spun lume, mă gândesc la lumea de dincoo de granițele țării. Marele atuu al Corneliei Ghișoi este că e pricepută în bucătărie.

19 Aprilie 2018, 04:23

Dar câte femei nu sunt așa? Da, dar ea este o profesionistă a gastronomiei. Și-o să vă aud întrebându-mă ce-i cu asta, căci multe alte femei lucrează în bucătăriile restaurantelor. E-adevărat, însă ea este unică. Este unica Lady Chef a României.

De 30 de ani, de când lucrează ca bucătar, a strâns și a creat sute, poate mii de rețete. Și pentru că nu-i place să țină pentru ea ceea ce știe, o parte dintre ele le-a așezat într-o carte: „Rețetele Corneliei”. Dintre acele preparate care poartă amprenta ei am ales-o pentru domniile voastre pe aceasta:

Ai trebuință de: 900 g Crap de Dunăre filetat, 200 g ceapă, 30 g usturoi, 200 g ardei capia copt, 400 g roșii, 250 g țelină frunze și rădăcină, 200 g ardei gras, 150 ml vin alb, 100 ml ulei, boabe de piper, sare.

Se tranșează crapul în bucăți potrivite, se condimentează, se crestează pe partea cu piele, iar în aceste crestături se introduc usturoiul și roșiile tăiate mărunt. Se așază într-o tavă unsă cu ulei și se introduce la cuptor timp de 10 minute. Ardeiul gras, ceapa, rădăcina de țelină și ardeiul capia se călesc în uleiul rămas de la pește. Se adaugă sare, piper, roșii descojite și tăiate cubulețe, frunze de țelină tăiate julienne și boabe de piper.

Într-o tavă se așază legumele călite, iar deasupra crapul. Se stropește cu vin și se introduce din nou la cuptor timp de 10 minute.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume