Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap sălbatic de Dunăre gătit după gustul pescarilor (rețeta Corneliei Ghișoi)

O femeie sensibilă, delicată și, totodată, cu mâini puternice. Mâini care știu să frământe aluatul. Fată de la țară, cum se zice - fiind născută în același sat cu bunică-mea dinspre tată, în Rucărul mușcelean - este în același timp un omm respectat de o lume-ntreagă. Și când spun lume, mă gândesc la lumea de dincoo de granițele țării. Marele atuu al Corneliei Ghișoi este că e pricepută în bucătărie.

19 Aprilie 2018, 04:23

Dar câte femei nu sunt așa? Da, dar ea este o profesionistă a gastronomiei. Și-o să vă aud întrebându-mă ce-i cu asta, căci multe alte femei lucrează în bucătăriile restaurantelor. E-adevărat, însă ea este unică. Este unica Lady Chef a României.

De 30 de ani, de când lucrează ca bucătar, a strâns și a creat sute, poate mii de rețete. Și pentru că nu-i place să țină pentru ea ceea ce știe, o parte dintre ele le-a așezat într-o carte: „Rețetele Corneliei”. Dintre acele preparate care poartă amprenta ei am ales-o pentru domniile voastre pe aceasta:

Ai trebuință de: 900 g Crap de Dunăre filetat, 200 g ceapă, 30 g usturoi, 200 g ardei capia copt, 400 g roșii, 250 g țelină frunze și rădăcină, 200 g ardei gras, 150 ml vin alb, 100 ml ulei, boabe de piper, sare.

Se tranșează crapul în bucăți potrivite, se condimentează, se crestează pe partea cu piele, iar în aceste crestături se introduc usturoiul și roșiile tăiate mărunt. Se așază într-o tavă unsă cu ulei și se introduce la cuptor timp de 10 minute. Ardeiul gras, ceapa, rădăcina de țelină și ardeiul capia se călesc în uleiul rămas de la pește. Se adaugă sare, piper, roșii descojite și tăiate cubulețe, frunze de țelină tăiate julienne și boabe de piper.

Într-o tavă se așază legumele călite, iar deasupra crapul. Se stropește cu vin și se introduce din nou la cuptor timp de 10 minute.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști