Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrăvii Doamnei Mele (rețeta lui Bacalbașa)

Pastravii vor fi, întotdeauna, o ofertă delicioasă în fiecare meniu! De aceea rețeta acestei zile se va dovedi binevenită! Vrednică femeie, Ecaterina Bacalbaşa!

08 Mai 2017, 05:31

Şi, oricât ne-ar plăcea legenda cum că ar fi fost bucătăreasa preferată a Reginei Maria, documentele (de istorie mică) ale Casei Regale o contrazic. Pentru că, se ştie, vreme de 30 de ani, la Casa Regală bucătarul favorit a fost neamţul H. Edner, adus de regină de la Coburg, şi, în general, erau preferaţi bucătari germani, chiar dacă reţetarul folosit era cel francez.

Nu putem însă să-i negăm Ecaterinei calităţile de doamnă a casei, bună administratoră şi, cu siguranţă - ne-o arată şi această carte pe care am adnotat-o copios - o bucătăreasă pricepută şi o muză... delicioasă pentru Constantin Bacalbaşa. Jurnalistui, cronicarul Bucureștilor și autorul „Dictaturii gastronomice”, o carte pe care eu încă nu mă satur să o răsfoiesc.

Pastravii Doamnei Mele - rețeta

Recitesc acum, la pagina 190, una dintre reţetele Ecaterinei Bacalbaşa. "Păstrăvii Doamnei mele". Începe cu un cuvânt mai "crud": "omori".

Dar după aceea, reţeta curge ceva mai blând, mai puţin "belicos": "... cureţi şi aşezi păstrăvii într-o cratiţă, îi sărezi şi îi piperezi. În altă cratiţă, pentru 5 păstrăvi mărişori, tai în fire subţiri două cepe, o jumătate de morcov şi o răsură de ţelină. Mai pui peste aceste legume 60 g de unt şi un pahar cu apă. Timp de o jumătate de oră, să fiarbă legumele, domol, cu capacul pus. Peste peşte, până îl acoperi, torni jumătate vin alb, care să nu fie dulce, şi jumătate apă; pui peste peşte o foaie de dafin şi pătrunjel; acoperi cratiţa şi o pui la cuptor, stropind peştele, din când în când. Scoţi peştii pe farfuria de dat la masă, scazi lichidul cu o treime, adaugi 60 g de unt cu o linguriţă de făină. Torni sosul peste peşte şi serveşti alături cartofi fierţi."

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume