Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de capete de șalău (rețetă de pe Clisura Dunării)

Ciorba de capete de salau nu-i un bors de peste ca oricare. Aveam sa-mi dau seama de asta la drumul pe care l-am facut pe Clisura Dunarii, in cautarea unor retete de demult. Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus intr-o vara in ospetie intr-o casa de sarbi de pe malul Istrului, la Svinita.

26 Aprilie 2017, 20:38

Pana sa intram in odaia cea buna, acasa la Milca Balaci, ne-am oprit cateva minute langa smochinii care priveau lung inspre drumul care duce spre Cazane.

Cu Milca Balaci am pornit o vorba, cu retete de dulceata de smochine, impartasindu-i ce mai stiam si eu din drumurile mele grecesti. Dar nu ca sa vorbim despre smochine ne-am dus noi pana acolo. Mai degraba voiam sa aflam o reteta de peste...

"Am mancat la Svinita, o data, la niste batrani, o ciorba de cega... Cu foarte multe rosii taiate felii sau intregi, cu putin orez si cu bucati mari de cega", imi spunea Isidor Chicet. Ciorba de cega se acreste cu zeama de muraturi, cu lamaie sau cu "piparca" ("adica ardei iute, murat, taiat feliute si pus in ea").

Dar cum ciorba de cega nu era la masa, doar m ascultat reteta, am notat-o si am inghițit in sec. in schimb, Milca Balaci, gazda cea vrednica, ne-a umplut farfuriile cu ciorba de capete de salau. si nu s-a lasat mult indemnata sa imi dea si reteta.

Ciorba de capete de salau (reteta)

Ai trebuința de mai multe capete de salau (curațate de „urechi”), zarzavat - adica morcovi si ardei, tocați marunțel, un pic de mujdei de usturoi si menta proaspata, sare, oțet.

Mai intai se pun zarzavaturile la fiert cu apa, sare si otet. Cand a fiert zarzavatul, se adauga in oala capetele de salau (de preferat sa fie capete de la pesti mari, prinsi in Dunare) si se lasa sa fiarba doar cat sa se albeasca ochii pestilor. Atunci se toarna in zeama mujdei de usturoi, frecat bine cu ulei, iar la sfarsit se pune putina menta proapata, care da un gust aparte, nemaiintalnit altundeva, acestui preparat de pe Clisura Dunarii.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume