Ascultă Radio Antena Satelor Live

Așchii cu vin (rețete românești pe gustul tău))

Saptamana Luminata sta sub semnul luminii şi prima slujba din aceasta saptamana incepe prin cuvintele ”Veniţi de luaţi lumina”. Hristos iese din mormant invaluit in lumina cea sfanta a dumnezeirii Sale.

09 Aprilie 2018, 04:54

Din noaptea invierii şi pana la inalţarea Domnului la cer, in Biserica se canta ”Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit”, prin noul Ierusalim facandu-se referire la Ierusalimul cel veşnic.

Semnificatiile acestor zile nu sunt nici ele intamplatoare. Cea dintai dintre zile este Lunea Alba sau Lunea Curata. Este ziua in care se deschid Portile Raiului si ale iertarii. Traditia spune ca trebuie sa stropesti casa cu aghiazma si sa dai de baut la rude. in unele locuri din tara se merge cu „udatul” sau stropitul – in functie de zona, stropitul se face cu apa sau cu parfum si sunt stropiti doar femeile si copiii, sau doar tinerii se stropesc intre ei, dupa cum e obiceiul.

Reteta pe care v-o oferim azi este cea de Aschii cu vin.

Ai trebuinta de: 200 g faina, 4 galbenusuri, o lingura de zahar pudra, o lingurita de otet, 50 ml vin, sare, 200 g untura.

Cum se procedeaza: Se face un aluat ca de taitei din faina, galbenusuri, otet, vin, sare. Se framanta bine, apoi se lasa cateva minute sa se odihneasca. Dupa aceea se intinde o foaie foarte subtire, din care se taie la randul lor - oblic, sa iasp un paralelogram - in bucati lungi de 8-10 cm. in mijlocul fiecarei bucati se face o crestatura prin care se trece aluatul (ca la minciunele). Se prajesc in untura incinsa. Se pun pe un servet absorbant, sa se scurga grasimea, apoi se asaza pe un platou, se presara zahar pudra si se servesc calde. Cu vin...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei