Iepure cu sos de sardele (rețeta Mariei Maurer)
Nu știm ce vârstă avea, de-o fi fost măritată ori de-o fi avut copii. Știm însă că Maria Maurer era atât de atașata de "iubitele-i eleve", încât în anul 1847 termină de scris pentru ele o primă culegere de rețete - și asupra ei ne vom opri.
15 August 2018, 04:32
Culegerea a trecut apoi din mana in mana, sub forma manuscrisa, pentru ca apoi, la indemnul mai multor "cocoane cinstite si intelepte", avea sa ajunga la tipar.
Se numea Maria Maurer. Era, probabil, profesoara de pension in Bucurestiul miezului de ev XIX. Si avea sa fie autoarea primei culegeri de retete "cu masurile Tarii Rumanesti". Și fiind azi cea mai sfântă zi din calendar, dedicată Maicii Domnului, hai să ne amintim cu drag și de această Marie din istoria gastronomiei românești.
Cartea, din care am extras azi o reteta, avea subtitlul: "coprinde 190 ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate, si cum se pastreaza, lucruri de iarna toate alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice". Cu ea se face inceputul.
Dar să aflăm și rețeta promisă:
După ce ai scos iepurelui cojocul, l-ai despintecat și l-ai grijit; opărește-l cu apă fiartă și mai silește-te prin ajutorul cuțitașului să-i scoți încă o piele; apoi împănează-l cu slănină, sară-l și frige-l în frigare. Pe urmă rumenește o lingură de făină și o lingură de unt, toacă vreo șase sardele desărate și curățate de solzi și de oase, cu o ceapă, nițică frunză de pătrunjel, și o coajă de lămâie bine mărunțită, pune-le în rântaș, prăjește-le puțintel, toarnă zeamă de carne, acrește cu zeamă de lămâie și lasă-l să scază. Scoate iepurele din frigare, taie-l în bucățele, pune-l în sos, mai fierbe-l puțintel, apoi dă-l la masă.