-

Pârjoale de cartofi pentru Miercurea Strâmbă

Ce v-am spus că săptămâna asta, cea dintâi din post, e plină de capcane și restricții? Mai ales pentru agricultori, cum se va dovedi și cu această a treia zi, numită Miercurea Strâmbă, în care sunt pedepsiți cei care muncesc la câmp.

Ei sunt… pociti, adica li se stramba gura si nu mai pot reveni la infatisarea normala decat daca in anul urmator vor tine aceasta miercure cum se cuvine. Fiindca-i zi importanta in desfasurarea postului cel mare al Pastilor, va propun o reteta calugareasca, aflata la Manastirea dintr-un lemn din judetul Valcea.

Ai trebuinta de: un castron de cartofi fierti, 2-3 morcovi, o ceapa, o radacina de patrunjel, 2-3 catei de usturoi sau 2-3 fire de usturoi verde, sare, untdelemn.
Cum se procedeaza?

Cum se procedeaza? La un castron de cartofi fierti, zdrobiti, se pune o mana de morcov ras, o mana de zarzavat (ceapa, patrunjel) tocat foarte marunt si se prajesc impreuna. Se adauga usturoiul (reteta iese mai gustoasa cu usturoi verde) si se „rotunjeste” compozitia cu faina. stim ca nu o sa se mai desfaca la prajit atunci cand nu se mai ia de pe mana. Se modeleaza parjolutele si se prajesc in tuci, in untdelemn incins.

Acum, drept e ca azi e intai de martisor si doamnele si domnisoarele vor fi vrut o reteta mai... dulce. Dar, ce pot face eu, un biet crestin, cand randuiala postului vine o data cu cohortele de ghiocei? Doar sa va urez o primavara frumoasa si-mplinita, cu spot la toate si mai ales la... bucate.