Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mucenici moldovenești ca pe Valea Tazlăului

Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă de opt, unși cu miere și presărați cu nucă pisată. În alte zone colacii sunt scufundați într-un sirop cu zahăr, scorțișoară și miere.

08 Martie 2019, 22:31

De asemenea, există obiceiul de a se bea patruzeci de pahare cu vin. Cel care nu dorea să bea, măcar era stropit cu vin. Oamenii au credința că vinul băut în această zi se transformă în sânge curat, dând astfel mai multă putere. Iată și rețeta de mucenici moldovenești, așa cum am aflat-o de-acasă, din satul de pe valea Tazlăului.

Ai trebuință de: un kg făină, 300 gr zahăr, o ceașcă și jumătate cu lapte, 6 ouă, 50 gr drojdie, 200 gr unt, două linguri cu ulei, un baton de vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, esență de rom, o linguriță cu sare, miere, nuci tocate.

Cum se procedează: Se face o maia din drojdie, o linguriță cu zahăr, 2-3 linguri cu lapte și puțină făină, apoi se lasă la crescut. Laptele se fierbe împreună cu vanilia, apoi se adaugă esență de rom și coajă de lămâie. Gălbenușurile presărate cu sare se freacă spumă cu zahărul. Făina se pune într-un vas mai mare si se face o adâncitură în mijloc, în care se adaugă gălbenușurile frecate, 3 albușuri bătute spumă, maiaua, untul topit și laptele călduț. Se frământă aluatul până când începe să facă bășici și apoi se lasă la crescut 3 ore. Se formează din aluat opturi care se coc în cuptor la foc potrivit. Când sunt gata, se ung din abundență cu miere și se tăvălesc prin nuci tocate.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Bălăneasa, comuna Livezi, Bacău.

Foto: Simona Lazăr

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă