-

Sarmale cu grâu, ca-n Bărăgan (rețete românești pe gustul tău)

O carte-ntreagă de rețete românești, scrisă pe un bob de grâu! În inima Bărăganului, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult umplutura de sarmale se făcea cu grâu și nu cu orez, ca-n ziua de azi.

Cum tot cu grâu erau umplute și legumele, după cum se va vedea în această rețetă culeasă cu vreo două decenii în urmă din Stelnica ialomițeană. Trecând din bucătărie în cult și din ritual din nou pe masa fieștecăruia, grâul poartă dăltuit, după credința țăranului român, chipul lui Hristos, pe fiecare bob. Dar să trecem la rețeta zilei: legume umplute cu grâu, ca în Bărăgan.

Ai trebuință de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 roșii, 400 g grâu fiert, o ceapă, doi ardei roșii, un ardei galben, o legătură de mărar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smântână.

Vinetele se spală, se taie în două părți egale și se scobesc de miez. La fel se procedează și cu dovleceii. Roșiilor, mai tari, li se taie căpăcelul și li se scoate miezul. Se lasă la scurs un sfert de oră.
Între timp se prepară umplutura. Grâul fiert se dă prin mașina de tocat. Într-o tigaie se călește ceapa, împreună cu ardeii mărunțiți. Apoi totul se amestecă și cu grâul fiert și se adaugă mărar tocat. Se condimentează după gust.
Legumele se umplu cu această compoziție. Se ia un vas termorezistent și se unge cu puțin untdelemn. Se așazp dovleceii și vinetele umplute și se dau la cuptor, la foc moderat, pentru aproximativ un sfert de oră. După aceea se pun și roșiile (mai târziu, dat fiind faptul că acestea se pătrunde mai repede.
Se servesc calde, eventual cu sos de smântână și verdeață presărată deasupra.

- rețetă culeasă din satul Stelnica, județul Ialomița, și pblicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-sarmale-de-grau-ca-n-baragan-reteta-veche{/soundcloud}