-

Somn gustos pregătit (rețete românești pe gustul tău)

Nu vă așteptați să găsiți un asemenea preparat într-o carte de retete romanesti!... Exista un timp, însă, al rafinamentelor culinare, în casele înaltei societăți a marilor orașe. Astăzi, vă propun să rămânem la începutul veacului 20.

Atunci când Ecaterina Comșa așeza Craiova pe harta cărților de bucate esențiale din România. Și, dacă tot rămânem, chit că-i dimineață, să tragem... un pui de somn.

Nu, nu zic să dormiți, ci chiar să fiți foarte atenți la această rețetă domnească, pe care matroanele din Bănie o găteau pe la 1902, folosind, pentru a da gust bucatelor, vestita „ceapă de Ascalonia” sau șalotă, sau ceapă eșalotă, cu gust de... ceapă-mperecheată cu usturoi.

De la Ecaterina Comșa citire, rețeta zilei de azi este: Somn gustos pregătit. Hai că are și un nume îmbietor!

Fierbem somnul și în zeama lui e lăsat să se răcească; după aceea îl scoatem să se scurgă și să se zvânte bine, apoi îl punem pe o farfurie lungă și preparăm 150 g icre negre cu untdelemn și cu zeamă de la 3 lămâi, puțină ceapă de Ascalonia mărunt tocată, toate bine amestecate și puse peste peștele din farfurie. După aceea, îl garnisim cu cozi de raci, salată măruntă creață, felii de lămâie, măsline, pătrunjel verde, unt de sardele dat prin injector, capere etc. Se servește rece.

 

Alte rețete recomandate: