Ascultă Radio Antena Satelor Live

Colțunași (sau vareniki) ca la Ulma (rețeta Mariei Gorban)

Pe Maria Gorban am întâlnit-o cu ani în urmă la festivalul ProEtnica de la Sighișoara. Reprezenta comunitatea de ucraineni din comuna Ulma și mă tot îmbia să gust din bucatele specifice femeilor din neamul său, de-a lungul veacurilor.

12 Martie 2018, 22:28

Rețete însă împământenite la noi și asimilate de întregul sat, de întreaga comună.

De aceea, probabil, multe dintre preparatele satului poartă două nume: unul românesc și altul slav. Cum este cazul și cu acești „colțunași”, numiți deopotrivă și „vereneche” ori „vareniki”... Pe mine mă interesează însă mai puțin cum li s-a zis la botezul lor și mai mult cum se pregătesc, după o rețetă unică, și-n casele de români și-n cele de ucraineni, din Ulma.

Ai trebuință de 500 g făină, două ouă, 250 g smântână, 500 g brânză de vaci, sare, zahăr. Se face un aluat din făină, un ou, apă caldă şi sare. Se frământă bine şi se întinde o foaie subţire. Se taie în pătrate de 8 cm. Brânza de vaci se amestecă bine cu un ou şi cu sare. Se umplu pătratele. Se lipesc pe margine. Se fierb în apă clocotită până se ridică deasupra apei. Se scot, se clătesc cu apă rece şi se pune deasupra smântână şi zahăr după gust. Se poate înlocui smântâna cu iaurt.

Se mai pot umple cu varză călită, dar în acest caz se ung cu unt topit.

Colţunaşii se pot servi şi prăjiţi. După ce au fost umplute pătratele cu brânză, se prăjesc în ulei sau unt încins, pe o parte şi pe cealaltă, până când colţunaşii se rumenesc.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume