Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale în chiup negru, după rețeta lui Ionel de la Rediu

Dintre toate rețetele pe care le-am învățat cutreierând țara-n lung și-n lat, azi am ales-o pe cea dintr-un sătuc de la marginea Ieșilor: Rediu. Sarmale fierte în chiup de pământ negru, după toate canoanele bucătăriei moldovenești.

06 Februarie 2018, 22:39

Rețeta am primit-o de la dna Ecaterina Ursache, prin intermdiul fiului dumisale, ascultător fidel al Antenei Satelor, cunoscut și sub numele de Ionel de la Rediu. Considerând că, din când în când, trebui și să „întorci” darul pe care l-ai primit - de data asta este vorba despre rețetele noastre de fiecare zi, dumnealor ne-au dăruit „metodul” de preparare al acestui fel de mâncare foarte răspândit printre români. Dar știut e că sarmalele nu se fac în două case la fel, atât de multe rețete există!

Pentru sarmalele acestea ai trebuință de carne de vacă și de porc, pe care o macini bine – cu satârul sau cu mașina de tocat.

Ca să le faci… moldovenește, vei folosi crupe de porumb și nu orez. Și mai ai trebuință de ceapă, cimbru, piper negru și sare, după gust. Și mai adaugi în ele nucă din toamna asta, zdrobită-n chiuă cu chisălogul. De-nvelit, la vremea asta din an, le-nvelești în foi de varză murată.

Cât despre chiupul de pământ negru, ar trebui să știți că nu-i bucovinea, de Marginea, ci e de-acolo, din Ieși, de la Poiana Deleni, centru arhaic de olărit al zonei.

Și-n acest chiup negru, pui dumneata un pat de șorici și foi de varză, și-apoi sarmalele (da vezi să nu fie mari cât pumnul, ci mai mărunțele) și-apoi pui vasul la cuptor sau în rolă, să fiarbă pe-ndelete.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume