Ascultă Radio Antena Satelor Live

Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca as cauta doua cuvinte? Dulce si picant.

02 Iulie 2015, 21:50

Nu mi s-a intamplat sa fiu prin partea aceea de tara decat vreo cateva zile. Si acelea "pe fuga". Destul timp insa cat sa descopar niste retete splendide, care-mi "vorbeau" despre Banat ca despre un tinut al belsugului.

Pomenesc acum si aici o reteta dintre cele pe care mie banatenii mi le-au daruit. Desprind, dar, o fila din caietul de retete. Coaste de porc caramelizate. 700 de grame de coaste de porc, o lingurita cu ulei, 12 lingurite cu zahar brun, trei lingurite cu sare, doua lingurite cu boia iute, doua lingurite cu amestec de condimente (piper, enibahar, cimbru), 250 ml de vin alb, sec, o lingurita cu otet, o lingura cu miere. Se macina toate condimentele, se amesteca apoi cu boiaua de ardei, cu zaharul si cu sarea, dupa care coastele de porc se ung cu ulei si se freaca bine cu amestecul obtinut.

Pe o folie de aluminiu mai groasa (ori in doua foi) se asaza coastele - avand grija sa fie cu partea cu carne in sus - se invelesc si se lasa la frigider cat timp se prepara sosul. Separat se amesteca intr-un vas vinul, otetul si mierea si se pun la fiert cateva minute. Se scot coastele din frigider, se desface folia la un capat, se toarna sosul si se strange bine la loc. Se pun coastele intr-o tava si se dau la cuptor timp de doua ore si jumatate, la foc potrivit. Apoi se scoate tava din cuptor, se scurge sosul intr-o craticioara si se pune din nou pe aragaz, la foc mic, pana se ingroasa.

Daca veti fi crezand cumva ca asta e totul, va inselati. Cu sosul acesta se ung coastele de porc, care se pun apoi pe gratar, pentru 5-10 minute, pana fac o crusta caramelizata. Abia acum pot fi servite, cu sosul ramas si cu un pahar de vin intepator.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: pixabay.com

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei