Ascultă Radio Antena Satelor Live

Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa)

Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Anume acea piesă de instrumentar casnic!

25 Iunie 2018, 04:17

Şi că este aşa, ne-a lăsat mărturie scrisă publicistul şi "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbaşa, în a sa "Dictatură gastronomică" (la reeditarea căreia m-am învrednicit într-o vară trecută). Pentru deliciul textului (şi-al îngheţatei) vă dau şi eu reţeta bacalbaşiană (de-o fi existând cuvântul! - de nu, îl inventăm noi).

"Pune într-o tingire sau cratiţă bine smălţuită un litru de lapte şi o jumătate de baston de vanilie, 375 g zahăr, 7 gălbenuşuri. Amestecă totul, pune la foc şi amestecă mereu cu o lingură de lemn, ca să nu se taie până începe a se îngroşa (când începe a face bobiţe pe deasupra, deşart-o în castron); lasă să se răcească, pune în sorbetieră, acoperă cu capacul ei (să nu o umpli). Aşezi sorbetiera într-un ciubăr cu gheaţă şi sare şi începi a învârti. După 10 minute, descoperi sorbetiera şi dezlipeşti cu o lopăţică de lemn crema care începe a se lipi de pereţii sorbetierei. Scutură puţin, acoperă, lasă să stea câteva minute, învârteşte iar 10 minute, descoperă, dezlipeşte, scutură, acoperă iarăşi şi urmează astfel până ce toată crema (sau siropul) se va fi prins. Pe când faci această operaţie, trebuie să ai grijă de a scoate cepul de la ciubăraş, ca să curgă apa şi să adaugi gheaţă tăiată bucăţele şi sare. Când îngheţata este gata, scoţi iarăşi toată apa din ciubăr, acoperi toată sorbetiera cu gheaţă, scoţi faşa din mijlocul vasului ce conţine îngheţata, acoperi cu un şervet şi o laşi la un loc răcoros, până ce o dai la masă".

Deşi metoda pare oarecum primitivă, este şi astăzi sigură pentru pregătirea în casă a îngheţatelor care să ne răcorească zilele toride de vară... Măcar ştim sigur că nu vor fi pline de e-uri şi conservanţi!

- rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantin Bacalbașa. cu o prefață și adnotări de Simona Lazăr (Editura Cartex, 2009)

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei