Ascultă Radio Antena Satelor Live

Șalăul meu (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Pe 23 aprilie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe, simbolul statorniciei in credinta. General roman in armata imparatului Diocletian, pentru ca a indraznit sa se ridice impotriva hotararilor Consiliului de la Nicomedia (desfasurat in anul 303), ce erau indreptate impotriva crestinilor, Sfantul Gheorghe a fost otravit si in cele din urma decapitat.

23 Aprilie 2015, 05:20

Totusi, in popor este identificat cu viteazul care a ucis balaurul, salvand-o astfel pe fata de imparat ce urma sa-i fie data lighioanei drept hrana. Anturata de doua zile cu dezlegare la peste, sarbatoarea de astazi se cinsteste tot cu o masa de peste.Va recomandam, deci, din cartea lui Constantin Bacalbasa, ”Dictatura gatsronomica”, reteta numita: Salaul meu.

Curata salaul, cresteaza-l in mai multe locuri, tavaleste-l in faina, apoi asaza-l intr-o tava sau intr-o cratita si toarna peste el zeama de lamaie, sare piper si patrunjel tocat.

Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau într-o cratiță și toarnă peste el zeamă de lămâie, sare piper si pătrunjel tocat.

Într-o cratiță pui una sau două cepe tocate - după mărimea șalaului -, doi căței de usturoi striviți, unt proaspăt, sare, piper. Umpli cu un pahar de vin alb și câteva linguri de sos de pătlăgele roșii. Acest sos îl torni peste șalău. Apoi presari pesmet și torni unt topit pe deasupra. Să se coacă la cuptor cam 15-20 de minute. Mai pune și ciuperci, pe care le-ai fiert deodată cu racii.

- rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantinn Bacalbașa, ediție revăzută, adăugită și adnotată de Simona Lazăr, pentru Editura Cartex, 2009.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă