Ascultă Radio Antena Satelor Live

Salată de primăvară cu păpădie, arpagic și tarhon

O data cu primavara ne simtim inspirati sa gatim altfel. Dam mai multa importanta culorilor din farfurie. Verdele crud al salatei, cel intens al mararului ori al spanacului, carotul - morcovii au dintrodata un oranj intens! Ridichea de luna da o nota aparte salatelor, cu ivoriul marginit de pielea rubinie.

31 Martie 2015, 09:44

Incet, alte si alte culori isi cer dreptul sa se etaleze in farfuriile noastre!

Dar sa ne oprim putin la banala salata verde, cu varianta ei cunoscuta sub numele de "laptuca". De origine incerta, se trage fara indoiala din laptuca salbatica, in Antichitate intalnita in tot intinsul Europei meridionale si vestice, dar si in nordul Africii ori in Orientul apropiat. Grecii si romanii au fost primii care au cultivat-o pentru a fi folosita in salate. Inca de pe atunci avea sa cunoasca multe varietati, de la cele cu frunza alungita, la cele crete sau marginite cu rosu si pe care le banuim a fi "stramosul" salatei romane de azi.

Si daca romanii mancau salata de laptuci la sfarsitul mesei - considerand ca aceasta avea virtuti de somnifer, cateva secole mai tarziu, in Avignonul papilor, ea era adusa la masa la inceput, pentru a provoca pofta de mancare. Speciile cunoscute astazi au inceput sa fie ameliorate in secolul al XVII-lea, fiind cultivate atat pentru calitatile lor nutritive, cat si, unele dintre ele, pentru valentele lor decorative.
Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista soluții...

Pentru patru persoane aveti nevoie de: o salată verde (laptucă), 250 g de brânză (se poate și brânză tofu, pentru cei care țin postul), patru ouă tari (la care, la o adică, se poate renunța), câteva frunze de păpădie, o legătură de ridichi roșii (de lună), trei linguri cu ulei, două linguri cu oțet, sare, piper, arpagic și tarhon. Pentru decor, alegeti câteva flori proaspete de păpădie (atenție, numai florile, fără codițe, care conțin un „lapte” cu gust rău).

Curățați și spălați salata, desprindeți foile, rupeți-le cu mâna, în două ori în trei și împrăștiați-le pe un platou mai larg. Spălați frunzele de păpădie și așezați-le peste salată. Adăugați brânza tăiată în cuburi, feliile de ou fiert și ridichile tăiate în sferturi. Preparați o vinegretă din oțet, ulei, arpagic și tarhon tocat, sare și piper după gust și stropiți cu ea salata. Decorați platoul cu flori proaspete de păpădie.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Prejmer, județul Brașov

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă