-

Mâncare de ceapă (rețetă buzoiană)

Dupa o saptamana bogata in evenimente si cu pericole la tot pasul, urmeaza o perioada mult mai calma in care viata reintra pe fagasul ei normal.

Ritmul vietii romanului se scurge, invariabil, in limitele unor norme aparute cu foarte mult timp in urma, norme care se succed in functie de anumite momente cheie, stabilite cu precizie in cadrul diferitelor calendare. Reteta de astazi am aflat-o in chiar inima tarii cepelor, la Spataru, in judetul Buzau.

Ai nevoie de: 1 kg de ceapă, 4 linguri de pastă de tomate, sare, piper, puțin zahăr, două linguri de untdelemn; facultativ: cimbru, busuioc, boia de ardei dulce.

Cum se procedează: Ceapa se spală, se curăță și se taie solzișori. Se încinge untdelemnul într-o tigaie și se rumenește ceapa. Se adaugă bulionul și se amestecă bine. Se stinge cu o cană de apă. În funcție de gust, se adaugă sare, piper și un pic de zahăr. Opțional se pot adăuga și alte condimente: cimbru, busuioc, boia de ardei iute ș.a. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, până scade bine.

- rețetă culeasă din satul Spătaru, județul Buzău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.