-

Mălainic sau turtă de mălai (rețetă tradițională din Hotarele)

E astăzi Joia Iepelor, când alte interdicții din Săptămâna Mare a Postului Paștilor trebuie respectate. Nu se folosesc obiecte ascuțite, fiind pericol de înțepături atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Acum se coc în cuptor turte și se ung cu unt, iar copiii sunt trimiși să le lase în apropierea unui mușuroi de furnici. Această ofrandă alimentară ar trebui ca să le ajungă furnicilor un an întreg, ca să nu se mai atingă de recoltele oamenilor. Câteodată, în loc de turtă de făină de grâu se făcea mălainic sau turta de mălai, ca în aceată rețetă culeasă din satul giurgiuvean Hotarele.

Ai trebuință de: un kg făină de porumb, 800 ml lapte (sau apă, pentru cei care țin postul strict), sare.

Cum se procedeaz: Mălaiul se cerne. Laptele (sau apa) se fierbe cu sare și se toarnă peste mălaiul cernut, amestecând iute cu o furculiță sau un tel, ca să nu se formeze cocoloașe și să se formeze un fel de pastă, care se întinde într-o tavă de plăcinte și se dă la cuptor, la foc domolit. După ce s-a rumenit, se scoate și se taie cât este cald.

 

- rețetă culeasă din satul giurgiuvean Hotarele și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.