-

Dovleac copt, cu miere (rețetă răzășească)

Despre bucatele din Tansa, sat de răzeși din buza Ieșilor, mi-a vorbit mai demult pictorița naivă Catinca Popescu, veche și bună prietenî din Bacăul tutelar al amintirilor mele de tinerețe. Rețete simple, dar cu gust de poveste!

Pictoriță a satului natal, cu lanurile lui de floarea-soarelui și stupinele raspândite pe coaste de deal, îmi povestea despre bucatele din casa părinților, agricultori și apicultori, pentru care aurul mierii era adevarata avere. Nu-i de mirare, deci, că-n iernile bogate-n zăpezi, găteau bătrânii ei... Dovleac copt cu miere.

Ai trebuință de: 800 g dovleac (zis și plăcintar), 100 g zahăr, 100 g miere; facultativ: zeama de la o lămâie.

Cum se procedează: Dovleacul se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în cuburi, se tăvălește prin zahpr tos și se așază într-o tavă care se dă la cuptor, la foc moderat, până începe să se rumenească. Se scoate, se așază pe un platou și se toarnă deasupra miere, înainte de a se aduce la masă.

Cine dorește, înainte de turna mierea, poate stropi dovleacul cu zeama unei lămâi.

 

- rețetă din Tansa, județul Iași, aflată de la pictorița naivă Catinca Popescu, publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.