Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum ar trebui gospodinele să-și întocmească meniul pentru ziua luminată a Învierii, care dă să se apropie.

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

15 Aprilie 2023, 11:40

Nu de alta, dar trecând deunăzi prin Mehedinți, pe la Strehaia, dada Ileana mi-a adus aminte de rețeta de Miel cu spanac, pe care vreau să v-o dăruiesc și domniilor voastre.Și mai zicea dada Ileana că, la ziua sorocită, bine-ar fi să aveți pregătită, la-ndemână, și o ulcică de vin roșu de prin partea locului, o Fetească Neagră de Vânju Mare.

Ai trebuință de: 750 g carne de miel, 2 kg spanac proaspăt, o lingură de făină, 50 g untură, o ceapă, 100 ml suc de roșii, sare, piper.

Cum se procedează: Spanacul se curăță, se spală în mai multe ape și se pune la fiert în puțină apă cu sare (nu se adaugă mult lichid, deoarece spanacul lasă și el foarte multă apă).

Carnea se curăță, se porționează și se prăjește în untură, întorcându-se de mai multe ori pe toate părțile. Se adaugă ceapa tocată mărunt.

Când spanacul a început să se înmoaie, se toarnă (cu tot cu zeama lui) peste carne și se lasă să fiarbă împreună, la foc mic. Se ia o jumătate de polonic de zeamă, se adaugă apă rece și se dizolvă făina, turnându-se apoi în cratiță. Se pune și sucul de roșii, se potrivește de sare și piper și se dă la cuptor pentru jumătate de oră. Dacă mai este nevoie, se mai poate adăuga puțină apă (fiartă).

- rețetă culeasă din Strehaia (Mehedinți) și publicată în volumul „Rețete de Paști”, de Simona Lazăr și Simona Chiriac , Editura Jurnalul 2007.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat