-

Crap pe orez, ca la Tanța

In Postul Craciunului exista si zile de dezlegare la peste, acestea fiind sambetele si duminicile (mai putin cele din prima saptamana, care este mai restrictiva), de Vovidenie sau Intrarea Maicii Domnului in Biserica, de Sfantul Apostol Andrei, protectorul romanilor, de Sfantul Ierarh Nicolae.

Dar sunt si alte zile cu dezlegare, precum cele ale sfintilor Gheorghe de la Cernica, Filofteia, Sava si Dosoftei. Aceste zile aduc multa blandete postului si multumire celor care-l respecta. Gospodinele au ocazia sa-si arate maiestria in pregatirea bucatelor care au la baza pestele si legumele. Mancarurile de peste sunt deosebit de gustoase si mult mai sanatoase. Posibilitatea de a pregati retetele cunoscute si de a crea noi preparate, folosind din plin imaginatia, experienta si varietatea produselor de pe piata, face ca zilele in care se mananca peste sa fie adevarate zile de sarbatoare. Va oferim si o reteta culeasa dintr-un sat romanesc, ca sa aveti idei pentru masa zilei de maine. Caci azi, nu-i asa?, e post strict.

Crap pe orez ca la Tanta

Ai trebuinta de: un crap de 1,5 kg, 2 cani orez, 3 cepe, 2 morcovi, o mana de stafide, o mana de nuci, sare, piper, 2 foi de dafin, ulei, o legatura cu marar si patrunjel tocat.

Se curata pestele si se portioneaza in bucati potrivite, se sterge bine de apa, se sareaza, se unge cu ulei si se da deoparte. intr-o cratita se pune orezul spalat, se adauga ulei aproape cat grosimea stratului de orez, se pun cepele curatate si taiate in patru, morcovii curatasi si taiati rondele, un praf de sare si se dau la foc potrivit, cinci minute, amestecand mereu. Se toarna apa fiarta, cat sa acopere orezul de trei ori, se pun stafidele, nucile, o foaie de dafin, piper si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Dupa 15 minute se scoate cratita cu orez (nu se amesteca!) si se monteaza deasupra bucatile de peste, apoi se da iar la cuptor inca 20 minute la foc moale. Se serveste ornat cu verdeata si salata de varza murata.