-

Salată de pui (rețetă pentru ziua Sfântului Haralambie)

La 10 februarie, în calendarul popular este celebrat Sfântul Haralambie, o divinitate care vindecă boli și protejează împotriva loviturilor și accidentelor de tot felul. În această zi se gătesc bucate ritualice, care conțin obligatoriu carne de pui sau de găină.

Cea mai mare putere o are Sfântul Haralambie asupra ciumei, boală cruntă întruchipată ca fiind "o dihanie nevăzută, cu un picior de vacă și unul de om, cu coarne și cu coase în mână, cu care seceră sufletele vitelor și ale oamenilor". Așa se face că în această zi oamenii stau mai pe lângă case și-l cinstesc cum se cuvine. Gospodarii merg la biserică și iau agheasmă pentru a stropi grădinile, grajdurile și casele. O parte din apă o beau ca să aibă sănătate. Femeile plămădesc un colăcel pe care-l așază de cu zori în cuptor. Când s-a rumenit, îl frâng în patru bucăți, pe care le aruncă în patru locuri, ofrande aduse vietăților pământului. în schimb, ele vor sta departe de câmpuri.

După îndeplinirea acestui ritual, femeile coc turtițe și colăcei pe care le ung cu miere și le dau de pomană. în loc de copturi, se mai poate tăia o găină, ce este pregătită după priceperea fiecăruia.
Când sunt Moșii de Iarnă, se obișnuiește să se ducă colivă la biserică pentru a fi sfințită. Cu ceea ce rămâne după împărțit se ung pomii ca să fie roditori. Pomana ce va fi dată se împarte în vase noi, ca să aibă și sufletele plecate de pe această lume din ce să se înfrupte.

Azi pregătim împreună o salată de pui, numai bună pe orice masă s-o pui!

Trebuință ai de: două piepturi de pui, 100 g miez de nucă, o salată verde, două mere, o țelină mică, doi morcovi, o pară, 50 g caise uscate, sare, piper, două linguri cu oțet de mere, 100 ml ulei de măsline, oregano uscat. Piepturile de pui se spală, se dezosează, se taie bucăți potrivite și se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă și se prăjesc ușor în puțin ulei. Morcovul, țelina, mărul și para se curăță de coajă, se spală și se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun într-un bol împreună cu salata verde tăiată fâșii, miezul de nucă și caisele uscate tocate mărunt. Se adaugă oțetul de mere și ulei după gust, sare, piper și oregano. Se pune pieptul de pui tăiat fâșii, se amestecă bine ca să se omogenizeze ingredientele și se servește imediat.