-

Tartă de brânză cu legume și ciuperci

Săptămâna de dinaintea Postului Paștilor este numită prin tradiție Săptămâna Albă (sau Săptămâna Brânzei), reprezentând ultimele zile în care mai este permis consumul anumitor alimente, precum: lapte, brânză, ouă, carne.

Sunt instaurate o serie de interdicții ce au rolul de a-i proteja pe gospodari de influența malefică a culorii albe. Femeile evită să se spele pe cap înainte de Lăsata Secului, ca să nu le albească părul și să îmbătrânească cu iuțeală. în unele regiuni circulă credința conform căreia dacă te speli pe cap “ți se scutură burdufurile cu brânză în cap și-ți albește părul curând”.
O altă interdicție spune că nimeni nu trebuie să se însoare în Săptămâna Albă. Cei care pornesc nunta sunt doar nebunii, nehotărâții și cei slabi de înger. În schimb, joi este bine să se spele lucrurile albe, în special cămășile.
Dar să lăsăm spălatul și să începem a găti.

Tartă de brânză cu legume și ciuperci

Trebuință ai de: 500 g brânză de vaci, 100 g brânză telemea, 300 g cartofi, 2 ardei grași, 2 cepe, 4 căței de usturoi, 200 g roșii, 4 ouă, o conservă de ciuperci, o salată verde, 100 ml ulei, sare, piper. Brânza telemea se taie cuburi și se amestecă cu brânza de vaci. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se fierb. Se răcesc și se taie în felii subțiri.
Cepele și usturoiul se curăță de coajă și se toacă mărunt. Se încinge ulei într-o cratiță, se călesc ceapa și usturoiul, împreună cu ardeii grași, tăiați cubulețe, se scot cu o spumieră și se pun peste brânză. Se adaugă salata verde tăiată fâșii, cartofii și ciupercile scurse de apă.
Se condimentează după gust cu sare și piper, se adaugă ouăle bătute, roșiile cherry, spălate și tăiate în jumătăți, și se amestecă.
Se unge o formă de tartă cu ulei și se toarnă compoziția formată. Se nivelează cu o spatulă, se introduce tava în cuptor și se coace la foc mediu 30-45 de minute sau până când tarta capătă o culoare aurie.
Se servește fierbinte sau rece, unsă cu unt și usturoi.