-

Mâncare de ceapă de leac

Iaca, am trecut și de Joia Iepelor și am intrat în Vinerea Sântoaderului, când li se dă vitelor și cailor sare descântată, ca să fie apărate când or lucra la câmp. Că de-acu, dacă se-nmoaie pământul, să începem a munci și ogoarele, nu?

Azi – cine-o fi să se priceapă – poate să culeagă iarba-vântului, plantă magică, din care se fac fierturi care cică te vindecă de friguri și de bube rele. Mă-ntreb, or fi existând și bube bune, pe lumea asta? Până-mi dați răspunsul, să vă mai spui că dacă ați găsit planta și ați scos-o din pământ, să nu uitați să puneți în locul ei o bucată de pâine și sare, pentru că numai așa poate fi vindecătoare. 

De leac zice-se că-i și această mâncare de ceapă, care se pregătește în câmpia buzoiană. Trebuință ai de un kil de ceapă și vreo câteva linguri de sos de roșii, sare, piper, o linguriță de zahăr și două linguri de untdelemn.

Gustul bun – și tămăduitor – îl dau bucatelor cimbrul, busuiocul și boiaua dulce de ardei. Ceapa se curăță și se taie cât de mărunt poți, doar să te lase lacrimile ce-ți curg pe obraz să vezi ce faci și să nu-ți tăi degetele. Se-ncinge untdelemnul, se face ceapa să sticlească întrânsul, Se stinge cu bulionul înmulțit cu câteva linguri de apă, se pun condimentele.

Se mai adaugă două căni de apă (dar să fie caldă) și se lasă să fiarbă, la foc mic, până ce scade bine și ceapa pare că a-nceput să se „topească”. Bună-i mâncarea asta și fierbinte, și rece, cu un dărab bun de mămăligă alături și o strachină de murături din beci!

Articole înrudite

  • Chiftele umplute cu ouă de prepeliță

    Pui ouăle de prepeliță într-o crăticioară cu apă și le fierbi 3 minute, calculate din momentul în care începe să fiarbă apa. Le scoți din crăticioară, le pui într-un vas cu apă rece pentru cca 5-6 minute, apoi le scoți din apă, le ștergi și le cureți.