-

Cornulețe dulci, de Dragobete

La 24 februarie, atunci când se sărbătorește Dragobetele, tradiția spune că începe primăvara și o dată cu ea un nou an agricol. în consecință, vremea este prielnică pentru o serie de gesturi și ritualuri care să asigure fertilitatea.

Importante sunt acum perechile. Oamenii se caută unul pe altul și la fel procedează toate păsările cerului și animalele pământului. 

În unele sate mai există și acum obiceiul ca fetele și băieții să plece în păduri și să culeagă ghiocei sau brândușe. Important este ca toți tinerii să râdă și să se veselească, și de multe ori ei se "însoțesc", considerându-se că în felul acesta tot anul vor fi iubiți. Femeile măritate trebuie să pună mână pe unul dintre bărbații care le ies în cale ca să fie plăcute și drăgăstoase până la Dragobetele din anul următor.
Odată trecută iarna, toată firea începe a-și regăsi rostul. Cloștile se întorc la cuiburi și încep a cloci, vitele se întorc de la iesle, iar copiii de la mâncare. Oamenii ies mai mult pe afară, mănâncă mai puțin și muncesc mai mult. De Dragobete este bine să se înceapă orice lucru, ca să fie cu spor. Femeile scutură în casă și fac curat, ca să se ducă toate relele, iar norocul și bunăstarea să intre pe geamurile și ușile deschise. Tot ele leagă de gâtul copiilor un șnuruleț roșu cu alb (asemănător cu cel al mărțișorului), pentru ca noul soare de primăvară să nu ardă pielea copiilor. Fetele fac și ele același lucru, atârnând însă de șnuruleț și un bănuț de argint.
De la Dragobete, oamenii încep a merge cu băgare de seamă prin pădure, pentru că de acum se trezește ursul din bârlog. Dacă își vede umbra, intră la loc în culcuș, socotind că nu a sosit încă vremea lui, iar gerul nu s-a dat plecat.
Rețeta de azi e... de dulce. Cornulețe cu rahat
Pentru care ai trebuință de: 150 g făină, 100 g smântână, 100 g unt, două ouă, sare, rahat de diferite culori.
Se face un aluat din făină, smântână și sare. Se frământă foarte bine, apoi se întinde într-o formă foarte subțire. Se unge deasupra cu unt și se adună apoi aluatul din patru părți spre mijloc, în formă de plăcintă. Se întinde cu sucitorul, se lasă la rece 10 minute, apoi se împăturește din nou. Se procedează similar de încă 6 ori. La sfârșit se lasă aluatul de pe o zi pe alta în frigider. Se taie rahatul în bucățele, apoi se întinde aluatul și se taie în triunghiuri. în mijlocul fiecăruia se pune câte o bucățică de rahat. Se formează cornulețe, se ung cu ou bătut și se coc în cuptor. La sfârșit se presară zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat. În zilele de post, la unt, smântână și ouă se poate renunța, doar să se adauge niscaiva untdelemn!