-

Plăcințele de post

Hai că mai e un picuț până la 1 martie, dar eu m-am și apucat de împletit șnurulețe din două fire de ață colorată: unul este alb (simbolizând ieșirea din iarnă), iar celălalt este roșu (având drept semnificații: viața și speranța). Mărțișoare!

Pe vreme mea, era purtat cu mândrie de copiii care pândeau cum pomii începeau să se umple de flori. După ce-și alegeau copacul preferat (de cele mai multe ori unul drept, falnic și cu rod - astfel multe dintre calitățile lui se transmiteau copilului), legau mărțișorul de una dintre crengile înflorite, lăsându-l în bătaia vântului. în alte locuri, copiii așteptau sosirea berzelor, iar când acestea treceau în zbor peste sat, aruncau după ele bănuții, rostind următoarea incantație: " Na-ți negrețele/ și dă-mi albețele!".

Dacă-mi dați o mână de ajutor la răsucit fire de mărțișor, vă-nvăț a face... Plăcințele de post

Trebuință ai de: 700 g făină, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 200 ml apă, o lingură cu oțet, două fire de praz, un ardei gras, 200 g ciuperci, doi căței de usturoi, sare, piper.
În apa călduță se pune o linguriță cu sare, oțetul și 50 ml ulei. Se amestecă și se toarnă peste făina cernută. Se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare, eventual mai adăugându-se făină. Se întind foi subțiri și se lasă să se zvânte puțin. Prazul și usturoiul se curăță, se toacă mărunt și se călesc în uleiul încins. Când prazul s-a înmuiat se adaugă ardeiul și ciupercile tocate mărunt, se condimentează și se mai călesc zece minute. Se pun câte două foi pe masă, se presară umplutura răcită, se rulează și se taie rulouri mai lungi. Se procedează la fel cu restul ingredientelor, se așază pe o tavă unsă cu ulei și se introduc în cuptorul încins unde se țin până devin aurii.