-

Mâncare de mazăre de cucuruz aită  

La sfârșit de iarnă și început de primăvară, satele stau sub semnul soarelui alb. Crud și cu mare putere, acesta inspiră teamă în rândul gospodarilor. Copiii mai firavi și bolnăvicioși stau mai mult prin case, iar fetele au grijă să-și ferească obrazul de razele soarelui.

Există însă unele ritualuri care protejează.

Fetele se spală pe față cu zăpadă curată, iar copiii primesc în dar de la părinți bănuți de arginți legați cu fir roșu și alb, pe care îi poartă la gât. îl gătau părinții de împletit azi și, cum e mâine, îl și dădeau copiilor.
Același "talisman" poate avea însă și alte întrebuințări. Purtat timp de 12 zile, mărțișorul (ce mai are și numele de mărțiguș sau marț) aduce noroc, sănătate și apără de friguri. Fetele mari, se zice, scot mărțișorul de la gât într-o noapte cu lună plină, iar a doua zi merg la târg și vând bănuțul, cumpărând apoi o bucată de caș alb și ceva vin roșu. în felul acesta, ele speră să fie frumoase și sănătoase tot anul.
Bucate se fac cu frunză verde adunată din pădure, la vremea asta. Cu leurdă ori usturoiul ursului, cum îi mai zice. Prin satele ardelene, unde se obișnuiește a se pune fasolea păstăi la uscat, se aduce dintr-aceasta, din pod, și se pune în apă călduță, să se rehidrateze. Dacă mai ai la îndemână o legătură de leurdă, 150 g suc de roșii, o ceapă, 2 foi de dafin, 4 căței de usturoi, o linguriță de boia dulce, sare, piper, 50 ml untdelemn – atunci se cheamă că poți găti o mâncare de mazăre de cucuruz aită (asta pentru că fasolea verde se mai numește, prin Apuseni, și „mazăre de cucuruz”, iar usturoiului îi mai zice și „ai”.
Cum procedezi?
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se călește ceapa tocată mărunt la foc mic. Se adaugă păstăile și un pahar de apă, care să acopere fasolea, pentru a putea fierbe. Se lasă până dau în clocot, apoi se pune sucul de roșii, foile de dafin și se lasă pe foc până când se fierb păstăile și sosul scade. Se condimentează cu boia, sare, piper și usturoiul trecut prin presă. Se mai lasă puțin pe foc, maxim 10 minute. La final, se pune pătrunjelul verde și leurda tocate.