-

Ouă umplute cu ciuperci

La început de primăvară, la 1 martie, sosește timpul Babei Dochia. Legenda avertizează asupra vremii schimbătoare de la începutul anului agricol. Baba Dochia are 12 cojoace, șase sunt rele (friguroase) și șase bune (frumoase).

Dacă ninge în aceste zile, se spune că baba își scutură cojoacele. Se mai numește și Baba Marta, cea cu nouă cojoace. Leapădă zilnic câte unul; de la 9 martie, când l-a lepădat pe ultimul, începe și vremea a se încălzi.

Femeile se feresc a lucra la 1 martie, ca să nu se zburlească Baba Dochia și să aducă viforul iernii.
Se îngăduie însă lucrul cu furca și fuiorul, pentru că și Baba Dochia obișnuia să toarcă atunci când se afla la stână, în creierul munților. Nimănui nu-i este îngăduit să iasă afară din casă fără a mânca cel puțin un ou.
Acum, aveți de ales între rigorile postului și cutumele din zilele Dochiei. Dar le-ați ales pe cele din urmă, atunci să vă-nvăț a face: ouă umplute cu ciuperci. Trebuință ai de: 6 ouă, 200 g ciuperci, , 1 ceapă verde (tocam doar puțin din partea verde), 2 linguri mari cu unt (sau cu margarină), câteva fire de pătrunjel verde, 2 linguri maioneză, sare, piper, 1 cățel de usturoi. Fierbem ouăle astfel încât să fie tari. Le lăsăm să răcească. în acest timp călim ciupercile tocate într-o lingură de ulei, în care am călit înainte, puțin, un cățel de usturoi (doar cât să dea puțină aroma uleiului). Lăsăm ciupercile să se răcească, apoi le amestecăm cu gălbenușurile ouălelor pe care le-am curățat de coajă și le-am tăiat pe lungime, puțină ceapă verde tocată, maioneză. sare, piper. Frecam bine compoziția până se omogenizează. Umplem ouăle apoi le decoram cu maioneză și frunze de pătrunjel. Le punem la frigider câteva ore înainte să servim.