-

Salată de legume și verdețuri (rețetă de aprilie)

Se-ncheie și cea de-a doua decadă din aprilie și-mi amintii dis-de-dimineață că n-am prea vorbit despre băietanul ăsta al anului, de-i mai zice și Prier. Ori... ”Traistă-n Băț”. Personaj pe care n-ar fi rău să-l hrănim cu o salată bună, de aprilie.

Acest din urmă nume, deși este un pic mai neobișnuit, caracterizează cel mai bine “toanele” vremii din această lună. Se spune că în aprilie timpul este înșelător, alternând zilele calde și frumoase cu cele reci și secetoase. De multe ori se întâmpla ca vremea să strice cu totul socotelile gospodarilor, provocând în același timp multe pagube. Cu toate acestea, se pare că, înainte tare, luna aprilie era deosebit de friguroasă și neprielnică agriculturii.
În aprilie se îngrijesc mai cu seamă copacii, verificându-i dacă au furnici. Pentru a-i proteja este bine să se înfășoare tulpina cu o blană de oaie, iar în locurile unde au fost altoiți să se acopere cu puțin lut. În nopțile foarte friguroase se aprind în livadă focuri mocnite (cu mult fum) pentru ca florile pomilor fructiferi să nu aibă de suferit. Se strâng urzici și iarbă verde amestecate cu paie și se dau de mâncare vacilor. De abia după Sfântul Gheorghe (23 aprilie) pot fi scoase vitele pe câmp. În Calendarul săteanului pe anul 1918, apărut la Sibiu, afli cum trebuie „primenită” recolta pusă la păstrare de cu toamna: “Întoarce grânele și, ca să le mântui de gărgărițe, pune lână nespălată în apropierea coșurilor cu grâu. Grâul încins amestecă-l cu pulbere de cărbuni și după paisprezece zile cerne-l, că-și pierde mirosul”.
Vremea din luna aprilie se află în corespondență cu cea din luna mai. Așa se facă că, dacă în aprilie este cald și frumos, în mai vin frigul și chiar înghețul. Dacă, dimpotrivă, este mult prea frig și morocănos, în mai soarele va străluci și vremea va fi plăcută inimii românului. Vântul, care adie acum încetișor, este deosebit de prielnic. E vânt tânăr, e vânt de mugur. El este ca să împăneze codrul, pometul. El curăță totul. în aprilie te simți așa de ușor și de sănătos, parcă ai zbura!

De-aia, zic, să gătim azi... sănătos. O salată de legume, în care să mai scăpăm și niscaiva trufandale: ceapă verde, sălățică ori ridichi.

Trebuință ai de: 100 g sfeclă, 100 g ciuperci, un ardei gras roșu, mărar, salată verde, ridichi, ceapă verde; pentru sosul picant: 100 ml ulei, 50 g muștar dulce, două linguri de oțet, 3 căței de usturoi, sare, piper. Sfecla coaptă sau fiartă se taie cubulețe, la fel se procedează și cu ardeiul gras, iar ciupercile se feliază. într-un vas adânc se așază frunzele de salată, iar peste ele se pun legumele și ceapa verde. Se presară mărar proaspăt tocat. într-un vas se amestecă foarte bine muștarul dulce împreună cu uleiul adăugat puțin câte puțin. Se toarnă oțetul, se amestecă, apoi se pune usturoiul presat. Se condimentează cu sare și piper. Acest sos se toarnă peste salată. Se poate servi cu pâine prăjită sau proaspătă.