-

Mici de 1 Mai, ca la Cotihana, peste Prut

Iaca, se-apropie cu pași repezi minivacanța de 1 Mai și tot românul – care respectă gusturile neaoșe – e în căutarea celei mai gustoase rețete de mici. Pentru a o afla, noi am trecut de data asta peste Prut, într-un sat din raionul Cahul.

Despre legendele mititeilor o să vă vorbesc eu în zilele care vin, dar până atunci nu mă rabdă inima să nu vă spun ce-am descoperit într-un miez de aprilie înmiresmat dincolo de... Prut. La Cotihana, sat basarabean care-mplinește vara asta 165 de ani de atestare documentară.

Era pe la începutul Războiului Crimeei – care a durat din 1853 până în 1856 – în urma căruia, prin Tratatul de la Paris, trei raioane basarabene aveau să fie întoarse Moldovei de către Imperiul Țarist. Cahul, Ismail și Bolgrad (sau Cetatea Albă) au făcut astfel parte din Principatul Moldovei, apoi din Principatele Unite, după 1859. Asta până la Războiul de Independență, când au fost date la schimb pentru Dobrogea și Cadrilater.

Dar... zic eu..., e prea de dimineață pentru fapte și comentarii istorice.

Mai bine mă întorc la rețeta pe care am aflat-o la Cotihana, datorită unui proiect al Universității Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul de colectare a rețetelor din satele din sudul Republicii Moldova. Mulțumindu-i pasionatei profesoare cahulene Liudmila Noni, ca și gospodinei din Cotihana, pe numele său: Ioana Mustață, care ne-a dăruit rețeta ei, vom începe a găti... MICI. Ca-n Basarabia!

Trebuință avem de 800 g de carne (în amestec, de vită și oaie – dar dacă nu vă place oaia, puneți carne de vită și de porc), 30 g slănină, 5 căței de usturoi, o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, 4-5 linguri de apă rece, sare, piper negru și piper roșu.
Carnea se taie în bucățele de 30-50 g, se sărează, se lasă într-un vas la temperatura camerei pentru 2-3 ore. Carnea se dă prin mașina de tocat, apoi slănina și usturoiul. În tocătură se adaugă piperul, ardeiul, bicarbonatul de sodiu, apa, se amestecă bine și se pune la rece pentru 3-4 ore.
Se demontează cuțitul și sita mașinii de tocat și se montează tubul în formă de pâlnie – folosit de obicei pentru a umple cârnații – sau se pot forma micii cu mâinile. Pentru ca micii să nu se lipească, tubul și mâinile se ung cu ulei.
Tocătura se dă prin mașina de tocat, formându-se niște cârnăciori fără maț, nu prea mari, care se pun într-o tavă unsă cu ulei, iar până la prăjire se dau la rece. Mici se frig pe grătar, întorcându-se din când în când, ca să se rumenească bine pe toate părțile.