Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tartă cu mere dulci, de Sânpetru

Credința populară spune că Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Sfântul Petru stă cu Sfântul Pavel în lună. Sfântul Petru de-a dreapta și Sfântul Pavel de-a stânga. și cum lumea din cer este văzută ca o copie a celei pământești,

29 Iunie 2018, 09:14

Sfântul Petru are în grijă atât cheile raiului, cât și pe cele ale curților dumnezeiești. În același timp, el are grijă să mărunțească piatra ca să nu vateme gospodăriile. De aceea, atunci când se aud tunetele, oamenii știu că Sfântul Petru fierbe piatra. Când el lovește din bici, acolo în înaltul cerului, sar scântei care se prefac în licurici. Dumnezeu îi lasă pe pământ ca să lumineze drumul celor care se rătăcesc prin păduri.

La Moșii de Sân-Petru, se obișnuiește să se dea de pomană colaci, lumânări aprinse, mere și colivă. Dacă până în această zi nici unei femei nu-i era îngăduit a mânca mere, pentru a nu face un mare păcat, de la Sânpetru ele au dezlegare. După această zi, femeile tinere pot mânca mere, cele bătrâne trebuind să aștepte până la Sfântul Ilie. Așa că în livezi merg gospodarii să bată merii. După ce sunt strânse în coșuri, sunt depozitate la răcoare. Tot acum se taie un pui de găină, iar după ce se aruncă se rostește așa: "Să fie pentru pagubă!".

Deoarece grâul trebuie să fie copt până la Sfântul Petru, 29 iunie este socotită a fi ziua în care se poate începe secerișul.

De gătit, azi gătim Tartă cu mere. Și-avem trebuință: 300 g făină, 150 g zahăr tos, 200 g unt, un kilogram mere, 100 g stafide, două ouă, o lămâie, o lingură de pudră de scorțișoară, un vârf de linguriță de sare, două pliculețe zahăr vanilinat, zahăr pudră.

Untul moale se amestecă bine cu jumătate din zahărul tos, sarea și ouăle. Se adaugă coaja rasă de lămâie, un sfert de pudră de scorțișoară și făina. Se frământă totul până rezultă un aluat omogen, se acoperă cu folie alimentară și se introduce la rece pentru 30 de minute. Merele se spală, se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun într-o cratiță împreună cu restul de zahăr tos, sucul de lămâie, stafidele și restul de pudră de scorțișoară. Se amestecă și se călesc la foc potrivit până scade sosul format. Se întinde aluatul într-o tavă unsă cu unt, se coace cinci minute și se pun deasupra merele călite reci. Se nivelează cu o lingură, se introduc în cuptorul încins și se coace la foc potrivit 35-45 de minute. Când s-a mai răcit, se scoate din tavă, se așază pe un platou și se presară de zahăr pudră.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat