Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turte cu legume, coapte la țest

Turte cu legume - rețetă de sezon. Toamna este bogată în sărbători și târguri, pentru că timpul este prielnic culesului.

19 Septembrie 2018, 08:25

Din vii se strâng și ultimii ciorchini, iar mustul deja începe a curge în căni. Se degustă vinul ce încă nu a prins viață, așezându-se alături, așa cum îi stă bine, o pastramă de berbecuț ținută bine în baiț ca să se frăgezească și apoi friptă la foc aromat de lemne.

Legumele și fructele se adună coș după coș, iar după ce se sortează se adaugă proaspete în mâncăruri sau se așază la rece în lădițe, cât să te poți înfrupta din ele chiar și în toiul iernii. Altele însă se vor înghesui în borcane cu murături, zacuști de toate felurile (fiecare gospodină are rețeta sigură care nu poate da greș) sau zarzavat pentru ciorbe acre, taman bune după o petrecere de pomină. Vin la rând brânzeturile de tot felul, căci după coborârea oilor de la munte, fiecare gospodar primește cantitatea de brânză sorocită, prilej pentru a pregăti bulzuri sau plăcinte care-ți lasă gura apă, coapte pe vatră sau în țest.

Ei bine, la țest gătim și noi:

Turte cu legume - rețeta

Ai trebuință de două foi aluat simplu, din făină, apă și sare. Să ai la îndemână: 5 roșii, o ceapă albă, doi morcovi, o linguriță cu miere, un cățel de usturoi, două linguri cu ulei, un ardei capia copt, un ou, sare, piper, busuioc verde.

Aluatul se întinde pe un tocător și se întinde o foaie de dimensiunea unei tăvi de copt rotunde. Se mai face o panglică de 2-3 degete lățime. Foaia se pune în tava de copt și pe pereții ei și se bagă sub țest, 10 minute. Morcovii se curăță, se spală, se fierb 15 minute, apoi se taie bucățele și se călesc zece minute cu mierea și cu puțină apă. Se lasă la răcit, se amestecă împreună cu roșiile tocate cubulețe, ardeii capia tăiați mărunt, ceapa și usturoiul tocate. Se adaugă ulei, busuioc tocat, sare și piper. Se amestecă totul, se pune în tavă peste aluatul pe jumătate copt, iar panglica de aluat se pune de jur împrejur, astfel încât să lase doar o fereastră pe mijloc. Se unge cu ou și se dă iar sub țest, 15-20 de minute.

Din volumul - Simona Lazăr - „Rețete tradiționale românești”

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă