Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caltaboș ca-n Apuseni

Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă, la aromele de coptură, de rom și lemn dulce ale primilor ani.

23 Decembrie 2018, 07:14

Facea mama dumisale atunci cate doua cuptoare de colaci si de paine. Iar cozonac nu se facea ca acum, ci sa gatea truturi... Devinim atenti. Luam creionul si notam un cuvant nou pentru un posibil dictionar gastronomic regional al Romaniei."Truturile se faceau dintr-o faina mai buna, cu lapte si zahar. Se ungeau foile de aluat cu lictar (sau dulceata), se impleteau si se prajeau.

Suntem in casuta cea veche de 200 de ani - singura casa traditionala ramasa in picioare la Panade, cu toate ale timpului cel vechi: cu lada si lepedeu, cu soba si plafon boltit in dreptul plitei, ca un fel de "hota" a casei taranului roman, cu podul unde, mai demult, se afumau toate bucatele pregatite de Ignat.

Dupa ce se umpleau carnatii, se duceau putin afara, unde se sleiau, dupa care se urcau in pod si se puneau pe o leata, la afumat. Se afumau in voie, incet, ca tot fumul se urca la ei... Ce se mai punea la afumat? Toata carnea. si caltabosii.

Toata spata de la porc. Curatata, se punea la sare, in troaca, de azi pe maine, si apoi se scotea si se ducea in pod. Iar daca nu era destul de frig, se crapa putin, sa intre aerul, sa nu se strice la os.

Dar… ia sa facem noi caltaboși, ca-n Apuseni!

Ai trebuința de un mat gros de porc, o jumatate de kilogram de carne, o cescuta de orez, o lingura gris, o ceapa tocata marunt, un morcov ras, 10 stafide, o foaie dafin, o lamaie, piper, cimbru.
Pentru început amestecul de carne se ia si se baga în masina de tocat, apoi, în compozitie se adauga ceapa, o lingurita de sare, una de piper si una de cimbru, stafidele ,morcovul ras si orezul, care a fost spalat bine în prealabil.

Se curata bine matul de porc, se spala si se umple cu amestecul de carne. Se leaga la capete si se pune la fiert într-o oala de 3 litri. Se adauga 1 foaie de dafin, lamâia taiata felii, o ramurica de cimbru si 2-3 stafide. Se lasa pe la foc mic timp de o ora. Apoi, se ia de pe foc si se poate mânca cald.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă