-

Jambon ca la Beclean

Într-o seară de iarnă, mi-am descoperit un excelent partener de dialog în Ioan Cornea, țăranul-vânător din Beclean de Olt. Strașnic om! De la care aveam să învăț prețioase rețete...

Despre pasiunea lui de o viata imi marturisea: "Se spune ca din om faci vanator, dar din vanator nu mai faci om niciodata...". in lumea profana, spune el, "este greu de inteles ce se intampla intr-o grupa de vanatoare: este pasiune, este placerea de a inota in zapada, pasiunea de a iesi in aer liber, de a vedea un animal alergand. Daca se impusca, bine, daca nu, iar bine...". Dar o mare bucurie raman masa vanatoreasca de la deschiderea sezonului de vanatoare, ca si balul de la sfarsitul sezonului. Orice s-ar crede, mesele vanatoresti nu sunt numai cu bucate din vanat. Desi am aflat o reteta "faina" de carnati de mistret pe care promit sa v-o "imprumut" si dvs.!

Pana atunci insa raman la cealalta pasiune a domniei sale, cresterea animalelor - are nu mai putin de 25 de porci in gospodaria sa din Beclean - si la pregatirea bucatelor din carne de porc. Si tot de la Ioan Cornea citire va dau mai departe retetea de jambon ca la Beclean, numai buna pentru masa din ultima zi din an. Na, c-am inceput a face versuri!

"Jambonul - pulpa din spate - se dezoseaza, se feliaza in doua, trei sau patru bucati longitudinale, se condimenteaza (dupa posibilitati, pentru ca se pot face mai multe condimentari in functie de gusturile fiecaruia) cu sare, piper, usturoi si cuisoare. Apoi bucatile de carne se leaga cu ata si se pun la fiert, tinand cont de marimea lui. Daca este mare, acesta va sta la fiert intre trei si patru ore. Cand este gata se scoate din oala, se taie ata si se condimenteaza pe exterior cu verdeata si boia de ardei. Cine doreste il poate tine la afumat mai mult timp, pentru ca fumul este un bun conservant. Dar acum la noi nu prea se mai foloseste aceasta metoda.
Il dam foarte putin la fum, iar ce nu se mananca pe moment se poate congela."

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay